Istražiti fosilne ostatke dinosaurusa na Staroj planini

Podelite

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, institucija od nacionalnog značaja, planira i apsolutno podržava istraživanja fosilnih ostataka dinosaurusa na Staroj planini, navodi direktorka centra Irena Dubravac, javlja TANJUG.

panorama_staraplaninaDubrovac je novinarima povodom Dana Prirodnjačkog centra istakla da su pregovori oko projekta istraživanja u toku i da oni, kao naučna institucija, apsolutno stoje iza toga da treba podržati istraživače i naučnike u tom poslu na Staroj planini.

Iz zbirke Prirodnjačkog centra
Iz zbirke Prirodnjačkog centra
Ocenila je da Srbija ima veliko nasleđe iz praistorije koje je nedovoljno otkriveno i neistraženo. Prema studiji Zavoda za zaštitu prirode Srbije iz 2001. godine, „postoji realna mogućnost da je Stara planina jedan od najstarijih parkova dinosaurusa na svetu“.

panorama stara planina

U studiji, u koju je Tanjug imao uvid, stoji i da su na ovoj planini otkriveni „jedinstveni tragovi dinosaurusa stari najmanje 250 miliona godina“.

„Pronalazak fosilnih tragova tekodonata jedinstven je u ovom delu Evrope, ali i u svetu“, stoji u studiji i naglašava da se „nameće ozbiljna potreba da se to izuzetno značajno fosilno područje proglasi Nacionalnim parkom dinosarija“.

U Prirodnjačkom centru u Svilajncu, koji je otvoren prošle godine, nalazi sa stalna izložbe „Svet dinosaurusa“. Reč je o paleontološkoj postavci koju čini sedam skeleta različitih vrsta dinosaurusa, koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika, objasnila je Dubravac. Sve skeletne replike rađene su po uzoru na orginalne fosile u Univerzitetu „Lajden“ u Holandiji.

Glava najpoznatijeg tiranosourusa je najbolje urađena replika koja je apsolutno verna orginalu i napravljena je na po kalupu poslednjeg iskopanog tiranosaurusa, dodala je Dubravac.

fotografije Aleksandar Ćirić

Podelite

1 Komentar

  1. 2KD

    21.09.2016. at 21:14

    Mozda pronadju nekog skolskog druga ili kucnog ljubimca od pok.Krkobabica

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1