Ostale vesti

Biće skijanja na Staroj planini

Na Staroj planini, tačnije na Ski-centru “Babin zub” uveliko počinju pripreme za novu skijašku sezonu. Od juče popodne pada i sneg tako da će ubrzo krenuti sa radom i topovi za proizvodnju veštačkog snega.

SPBabinZubPolaz

Za sada visina snega je svega par centimetara, ali se u narednim danima očekuje značajniji pad temperature što će omogućiti aktiviranje sistema veštačkog osnežavanja.

U ski centru “Babin zub” sve je spremno za početak rada sistema za veštačko osnežavanje. Na stazama su postavljeni topovi i čekaju se povoljni vremenski uslovi kako bi sistem bio pušten u rad.

Da bi veštački sneg mogao da se proizvodi potrebni su određeni meteorološki uslovi. Temperatura vazduha mora biti -3ºC temperature vlažnog termometra, ili niža. Čim se steknu ovi uslovi, počinjemo sa proizvodnom veštačkog snega i puštanjem u rad skijališta.

Skijaška sezona na Staroj planini počinje 11. decembra, a za otvaranje zimske turističke sezone 2014/2015 od 11. do 14. decembra najavljena je velika svečanost uz zanimljive događaje i učešće poznatih ličnosti.

Šestodnevni ski pas u istom periodu u ski centru na Staroj planini, uz stalni popust od 20 posto, iznosi 5.300 dinara.

Sadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”. Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom “Markova livada”.

Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Izvor Stara planina-Babin zub info servis

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker