Kultura

Bibliotekari iz Pirota, Dimitrovgrada, zaposleni u Muzeju Ponišavlja u poseti Sajmu knjiga u Beogradu

Pod sloganom “Pismo-glava” u Beogradu je od 20. do 27. oktobra održan 64. Međunarodni sajam knjiga, na kome je učestvovalo više od 500 izdavača iz Srbije i zemalja u okruženju. Počasni gost ovogodišnjeg Sajma bio je Egipat.


Najveću regionalnu kulturnu manifestaciju posetili su i bibliotekari Narodne biblioteke Pirot, Muzeja Ponišavlja i NB “Detko Petrov” u Dimitrovgradu. Sajam knjiga je prilika da se obogati knjižni fond po pristupačnijim cenama, da se upoznamo sa akutelnom izdavačkom produkcijom, ugovore gostovanja pisaca i razmene iskustva sa kolegama iz drugih biblioteka.


Izdavačka kuća Laguna dobitnik je nagrade za izdavača godine Beogradskog sajma, a za izdavački poduhvat godine ravnopravno su nagrađeni Matica srpska iz Novog Sada za “Deseto kolo antologijske edicije 10 vekova srpske književnosti” i “Prozna dela srpskih naučnika” u izdanju “Službenog glasnika” i Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” u Beogradu. Priznanjem za dečju knjigu godine nagrađene su knjige “Neću da mislim na Prag” Sonje Ćirić u izdanju Lagune i “Poziv” Nikolete Novak u izdanju Pčelice. Nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu na Beogradskom sajmu otišla je u izdavačku kuću Kreativni centar za knjigu “Dobrosav Bob Živković”, a za najlepšu knjigu za decu je proglašena “Dar Mar” Dragane Mladenović.
Svi ovi naslovi i brojni drugi koje je Narodna biblioteka Pirot nabavila za svoje čitaoce naći će se uskoro na policama Biblioteke, koja je ove godine za nabavku na sajmu imala 200.000 dinara na raspolaganju.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker