Gradska hronika

Bez nastave danas u 1000 škola

Nezadovoljni najavom smanjenja plata, četiri najveća sindikata prosvete organizovaće protest, a u školama članicama organizacija neće biti nastave.

Vuk K.Protest će početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave ne bude u 800 do 1.000 škola, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajedničkoj konferenciji čelnika sindikata.

Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Prema Matijevićevim rečima, prosvetari ne traže povećanje plate nego da im se ne smanjuje zarada jer će u tom slučaju svi doći na “minimalac”.

On je pozvao kolege da dođu na protest i podsetio da Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za obrazovanje.

“Smanjenje zarada u obrazovanju predstavlja guranje u bunar srpske budućnost”, rekao je Matijević.

Predsednik Granskog sindikata prosvete “Nezavisnost” Tomislav Živanović istakao je da je obrazovanje decenijama ispod proseka i zamerio državi što nije mogla da finansira ni učesće Srbije u narednom ciklusu PISA istraživanja.

“Mi smo na koloseku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu”, rekao je Živanović, a predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da “ovu državu prosveta uopšte ne interesuje”.

Izvor: Tanjug

Foto-ilustracija A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker