Lokalna samouprava

Besprekorna organizacija masovne imunizacije u Pirotu, do sada vakcinisano preko 10.000 građana

Prema nalogu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Pirotu je masovna imunizacija stanovništva počela 20. januara. Da bi se obezbedili optimalni uslovi za neometano odvijanje ovog velikog i odgovornog posla trebalo je ispuniti šesdesetak standarda u smislu objekta i opreme koju koristi medicinsko osoblje u postupku kolektivne imunizacije. Početak tako kompleksnog posla nije bio lak kaže, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić. Uspostavljena je odlična komunikacija sa medicinskim delom Kriznog štaba grada i za veoma kratko vreme obezbeđeni su uslovi u prostoru Zatvorenog bezena. Kada je na red došla revakcinacija, koja se uporedo odvijala za primanjem prve doze vakcine, otvoren je novi punkt u Tehničkoj školi. Za sada vakcinacija se odvija bez ikakvih problema, bez stvaranja gužvi, rečeno je pored ostalog na jučerašnjem, redovnom, sastanku predstavnika lokalne samouprave, Doma zdravlja i Opšte bolnice Pirot.

“U jednom trenutku smo na jednom punktu imali 420 ljudi, na drugom preko 300. To je bilo veliko opterećenje za medicinsko osoblje koje je mesec i po dana radilo bez odmora. Učinilo se da postoji rizik sa kadrom, ali sve je to prošlo i sada imamo dnevno oko 130 ljudi, ponekad i znatno više, ali sve se odvija bez zastoja i problema. Do sada je vakcinisano preko 10.000 ljudi samo u Pirotu, to je zadovoljavajuća brojka. Veliki broj građana je revakcinisan i to je sada veliko rasterećenje za naše medicinsko osoblje”- kaže Colić.

 

Colić dodaje da je Pirot u vrhu prema broju vakcinisanih građana, a za sve ovo vreme postojala je odlična saradnja i komunikacija sa zdravstvenim ustanovama. Grad je sa svoje strane pružio i pruža veliku materijalnu podršku.

“Svu administrativnu opremu obezbeđuje lokalna samouprava. U prvim trenucima kada je bilo hladno imali smo tople napitke za građane. Obezbeđujemo dezinfekciona sredstva, flaširanu vodu, zatim iskopirane formulare za unos podataka građana, preko 40.000 papira plus 40.000 print otisaka, 20.000 plastičnih fascikli, olovke, kese za medicinski i nemedicinski otpad. Grad sve to plaća i aktivno učestvuje u organizaciji imunizacije. Imali smo veoma buran januar i februar kad ovom poslu dodamo i poplave koje su nas zadesile. Ne treba izostaviti da grad izdvaja novčana sredstva za praktične troškove zdravstvenih ustanova prilikom vakcinacije. Uostalom, grad je pomagao u ovim teškim trenucima i u drugim prilikama, na primer oko nabavke boca za kiseonik, pulsnih oksimetara i slično. Za sve iskazane potrebe grad je izlazio u susret, to je za naše građane i tako će biti i ubuduće”.

Colić je poručio građanima koji se još uvek nisu odlučili za vakcinaciju da to urade kako se, eventualno, ne bi stvarali nepotrebni redovi pred početak leta.

“Imamo na raspolaganju četiri vrste vakcina. Posebno želim da istaknem da za sada ne postoji primer da je neko zaražen koronom posle isteka petnaest dana od primanja druge doze vakcine, dakle, vakcina je delotvorna. Ponosan sam na naše ljude, sa gradonačelnikom Vasićem na čelu, dr Goranom Petrovićem, dr Radovanom Ilićem, dr Marinom Manić, dr Pericom Stojanovićem, dr Milenom Dimitrijević, Bojanom Ranđelovićem. U Ovom timu sam i ja i veoma sam zadovoljan svim onim što smo učinili da se imunizacija odvija, gotovo, besprekorno. Naravno, veliku zahvalnost izražavam ostalom medicinskom osoblju koje radi veoma profesionalno sa malim kapacitetima. Takođe, ogromna zahvalnost pripada sjajnim, vrlo odgovornim volonterima koji su obavili veliki posao oko zakazivanja dolaska na vakcinaciju”- zaključio je Colić.

Isporuka vakcina odvija se planiranom dinamikom i prema svemu sudeći ne bi trebalo da bude problema u narednom periodu.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker