Lokalna samouprava

Besplatan prevoz za starije od 65 godina

Sve osobe starije od 65 godina moći će od 1. aprila da koriste besplatan prevoz na jednoj liniji gradskog ili prigardskog saobraćaj po izboru za šta je opština Pirot iz budžeta izdvojila 10 miliona dinara._DSC1794

Na današnjoj konferenciji za novinare, predsednik opštinske Komisije za saobraćaj Marjan Ćirić kazao je da opština Pirot još od 2012. godine nudi ovu mogućnost starijim sugrađanima.

-Tada je za te namene odvojeno pet miliona dinara. Naredne godine smo proširili ove subvencije pa je omogućeno korišćenje besplatno prevoza i na gradskim linijama za šta je izdvojeno 7,5 miliona dinara. Ove godine su sredstva povećana za još 2,5 miliona dinara pa se tako izdvaja 10 miliona dinara i stvorio prostor da se u korišćenje ovih olakšica uključe i stariji od 65 godina sa prebivalištem u gradu. Za razliku od drugih gradova gde legitimacije plaćaju sami građani i to od 300 do 1.000 dinara, ovde će izradu legitimacija plaćati opština Pirot-kazao je Ćirić i dodao da će se nastaviti sa priširenjem olakšica i to tako što će se besplatan prevoz omogućiti i invalidima sa određenim stepenom invaliditeta, slepim i gluvim osobama sa određenim stepenom invaliditeta, lica umereno teško i teško ometenim u razvoju i interno raseljenim licima koja spadaju u neku od ovih kategorija.

Načelnik Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalnu delatnost u opštini Pirot Zoran Krstić kazao je da će korišćenje ovih povlastica biti moguće već od 1. aprila.

-Pozivamo sve osobe koje pripadaju ovoj starosnoj grupi da do 20. marta predaju zahtev u Opštinskom uslužnom centru kako bi im se izradila legitimacija i omogućilo korišćenje jedne linije po izboru gradskog ili prigradskog saobraćaja od grada prema selima. Uz zahtev treba da se podnese i fotokopija lične karte i jedna fotografija dimenzija 3,5 puta 2.5 centimetara, a ostalo će uraditi naše stručne službe i izdati legitimaciju-kazao je Krstić i dodao da će stručne službe i Komisija za saobraćaj tokom godine pratiti broj izdatih legitimacija i ukoliko se stvore uslove omogućiti besplatan kompletan gradski i prigradski saobraćaj za starije od 65 godina.

U Pirotu ima 11.642 osobe starije od 65 godina, od čega je 6214 u gradu a ostalo u selima. 

tekst i fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

8 Comments

    1. Gospodine Mimi, za Vašu informaciju prevoz učenika osnovnih škola je takođe besplatan u opštini Pirot, srednjoškolci imaju popust 50%, a kako najaviše danas uskoro će biti besplatan i prevoz osoba sa invaliditetom… malo li je

  1. Bravo majstori. Glasam za vas od uvek, onaj ko glasa za Laleta u Pirot, taj je u zabludi, ili su ga nesto mnogo izlagali. Br 7! A za Rzanu da ne pricamo 60% je za Vasica!

  2. Ocu i ja da se dzabe vozim al mi neje bas jasno za koga da glasam pa da se vozim,mora li prvo da se poklonim na kutiju pa da tova nekoj ubelezi pa da posle varkam u opstinutu da mi dadu tuja legitimciju.Ako neje teka i pogresim ce mora da karam tocakat do grad.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker