Bela Palanka

Bela Palanka:Dani banice okupili preko 300 domaćica

Ovogodišnji Dani banice u Beloj Palanci,koje priređuje Tursitička organizacija u Palanci, okupili su preko 300 domaćica iz ovog dela Srbije.

banica naslovna

Mnogobrojni posetioci mogli su da vide bezbroj kreacija domaćih pita. Bilo je statkih, slanih i kiselih pita od sira, tikve, blitve, raznih vrsta mesa, spanaća, zatim  od sukanih, razvlačenih i nalaganih kora,kao i pita op heljde sa višnjama, malinama, kupinama, papričicama, lešnicima, orasima, ajvarom….

banica

banica2

Ove godne, po prvi put su se na  svetkovini hrane pojavili i mališani koji su se nadmetali na svojevrsnoj olimpijadi u razvlačenju kora, a među zenama učesnicama bile su i žene iz udruženja “Izvorsko zrno” i “Temštanke”.

banica3

banica 1

Manifestacija je ugostila veliki broj građana, ali i suseda iz Bugarske, koji ovde tradicionalno dolaze.

maca

temstanke

Jedanaesta po redu svetkovina, ostaće upamćena i po gostovanju folk zvezde Saše Matića, ali etno umetnice Biljane Krstić, poreklom  iz Palanke.

deca

deca1

Umeće domaćica ocenjivao je internacionalnu žiri kulinara, a promoter je Nenad Gladić,  lepi Brka . Večeras se očekuje proglašenje pobedice i  izrada najveće pite.

zvanicnici

Goran Miljković, prvi čovek belopalanake opštine kaže da su Dani banice postali zaštitni znak ovog kraja i da su  nadmašena sva očekivanja u vezi sa ovom manifsttacijom,. Zato će lokalna vlast i ubuduće pomagati njeno organizovanje, jer se od Dana banice očekuje da budu glavna turistička ponuda Bele Palanke.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker