Gastronomad za Pirotske vesti:Ceo ovaj kraj može biti gastronomska prestonica Srbije

Podelite

Nenag Gladić, poznat kao Gastronomad ili Lepi Brka, izjavio je ekskluzivno Pirotskim vestima da ceo ovaj deo Srbije, Pirot, sa peglanom kobasicom, kačkavaljem, jagnjetinom, Babušnica sa vurdom i lužničkom rakijom, kao i Bela Palanka sa banicom i paprikom vrtkom, može biti svojevrsna gurmanska prestonica Srbije.

banice_5

-To samo od vas zavisi, koliko ćete se potruditi da se to realizuje, ali potencijala sigurno da ima. Bio sam ove godine i na Festivalu staroplaninske hrane u Temskoj, evo sada sam na Danima banice u Beloj Palanci. Reč je o odličnoj manifestaciji koju posećujem svake godine, što dovoljno govori o kvalitetu manifestacije. I banica i svi pirotski specijaliteti su sigurno odličan početak i sasvim sigurno odličan zaštitni znak ovog kraja-kaže Gladić za Pirotske vesti.

nenad gladic

U sklopu ovogodišnje manifestacije, na centralnom gradskom trgu u Beloj Palanci otkriven je i svojevrstan spomenik na kome je prikazana belopalanačka domaćica.banice_3

Ona u svojim rukama drži tepsiju banice, koja je postala pravi sinonim za ceo belopalanački kraj zahvaljujući manifestaciji koju organizuju opština Bela Palanka i Turistička organizacija Bele Palanke, koju svake godine posećuje na hiljade gurmana iz svih krajeva Srbije.

banice_1

Jedan od “hitova” ovogodišnjih Dana banice, koji se danas završavaju je i džem od ljutih paprika.

banice_8

banice_7

foto Nenad Gladić, Aleksandar Ćirić

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1