Asfalt preko ranohrišćanske bazilike

Podelite

Republički zavod za zaštitu spomenika u Beogradu poništio je sva rešenja niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i dozvolio je da se ranohrišćanska bazilika na lokalitetu Kladenčište kod Crvene Reke u opštini Bela Palanka, na putnom Koridoru 10 zatrpa, kazala je Pirotskim vestima direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović.

IMG_81342892568334
Kako kaže direktorka Vasić Petrović, bazilika, o kojoj su u više navrata Pirotske vesti već pisale, nalazi se na kompleksu iz ranohrišćanskog period, odnosno iz perioda od 4. do 6. veka, a na samom lokalitetu arheolozi su pronašli ostatke iz gvozdenog doba, kasne antike, ranohrišćanskog perioda i ranog srednjeg veka, napominje direktorka Vasić Petrović.

Predlog niškog Zavoda je bio da se ovaj lokalitet od velikog značaja zaštiti, pa je gradnja autoputa zaustavljena još 2012. godine. Niški Zavoda je predložio jedno od dva rešenja, da se bazilika zaštiti i prezentuje u izvornom položaju, ili da se uz pomoć specijalne metodologije izmesti sa trase autoputa, ali se republički Zavod iz Beograda oglušio o ovu inicijativu pa je doneo odluku da se bazilika zatrpa uprkos činjenici da su u komisiji koju su formirali 2013. godine i koja je varolizovala objekat bili najeminentniji stručnjaci u našoj zemlji prof. dr Mihajlo Milinković, prof. dr Čedomir Vasić i mr Aleksandar Aleksić.

foto-Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1