Gradska hronika

Bela kuga jenjava u Pirotu?

U prvih 11 meseci ove godine u pirotskom porodilištu rođena je 21 beba više u odnosu na isti period prošle godine, što je prvi pozitivan rezultat kada je o natalitetu reč u poslednjih nekoliko godina.

Osim većeg broja beba, zabeleženo je i smanjenje broja prekida trudnoća.

porodiljePo rečima dr Save Rančića, načelnika Ginekološko-akušerskog odeljenja pirotske bolnice, od početka godine registrovana su  552 porođaja.

-To je za 21 više u odnosu na isti period prošle godine, što je za nas ohrabrujući podatak, ako se ima u vidu višegodišnji trend smanjivanja broja novorođenčadi – kaže dr Rančić.

 U lokalnoj vlasti u Pirotu kažu da su poslednjih godina na razne načine stimulisali rađanje dece i veruju da poslednji podaci nisu samo statistika, već da su posledica konkretnih poteza.

– Shodno postojećim odlukama opština daje dodatak od 8.000 dinara za svako prvorođeno dete. Ovaj dodatak trenutno koristi oko 240 porodica. Nezaposlene majke, njih oko 200, takođe dobijaju svoju prinadležnost od 2.500 dinara u periodu od 12 meseci. Blizu 550 porodica dobija po 3.000 dinara za treće dete do navršetka 18 godina – kaže Nadica Adamović iz Odseka za brigu o deci.

beba u inkubatoru

Od Nove godine u Pirotu će početi da radi i pozivni centar za trudnice i porodilje zahvaljujući projektu koji je radila Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, a u okviru Programa prekogranične saradnje.
Trudnicama i porodiljama će 24 sata dnevno na raspolaganju biti šest lekara koji će davati savete novopečenim roditeljima.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

3 Comments

  1. Mene osim sto interesuje broj rodjenih(a mislim da interesuje i pirotsku javnost),takodje bih zelo da znam i koliko ima mrtvorodjenih beba,ili spontanih pobacaja? Da li nekoga to intersuje ili samo mene? Da vidimo?

  2. Mene me zanima gde mogu da nadjem kavurmu i cvarci, to mene zanima 🙂
    Salom na stranu, konacno jedna dobra vest, ne znam dal peglana kobasica ima tu udela u toj statistici 🙂
    Sigurno ima tu nekih preferencija 🙂

  3. Lepa vest napokon, ali mnogo vise treba da se uradi po tom pitanju, ocigledno je drzavi bitnije da se bavi glupostima, a ne npr. problemom roditeljstva, koji ima nazalost svaki drugi mladi par, ili poboljsanjem polozaja trudnica i onih zena koje tek planiraju majcinstvo.Sta prvo kupiti detetu sa 2500 hiljade dinara?!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker