Gradska hronika

“Bejbi bum” uspešno realizovan

Danas je povodom završetka realizacije projekta “Bejbi bum”, koga su zajednički realizovale opština Pirot i bugarska opština Montana, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, organizovana završna konferencija na kojoj je konstatovano da je ovaj projekat veoma uspešno realizovan. U okviru pirotskog dela projekta veoma uspešno je radio Kol centar za trudnice i porodilje, dok je sa Bugarske strane, između ostalog, sprovedeno i istraživanje koje je pokazalo da osim činjenice da se mladi ljudi zbog nepostojanja materijalne sigurnosti sve ređe odlučuju na zasnivanje porodica i televizori u spavaćim sobama negativno utiču na natalitet. 

ACA_5160_resizeU okviru ovog projekta u Pirotu je proteklih devet meseci funkcionisao Kol centar za trudnice, i to u okviru odeljenja Ginekologije i akušerstva pirotske Opšte bolnice.

Po rečima načelnika ovog odeljenja dr Save Rančića, zahvaljujući realizaciji ovog projekta šestoro mladih lekara je bilo angažovano.

-Mlade kolege su na raspolaganju mladim mamama i trudnicama bile na raspolaganju 24 sata dnevno, od ponedeljka do petka, osim vikednom. O tome koliko je ovakav vid pomoći neophodan dovoljno svedoči činjenica da su osim trudnica i porodilja iz Pirota, Kol centar u Pirotu zvale i trudnice i porodilje iz Beograda, Niša i drugih gradova širom Srbije tako što su pretraživajući po internetu našle brojeve telefona Kol centra u Pirotu, koji se mogu naći i na sajtu Opšte bolnice u Pirotu-kazao je dr Rančić.

ACA_5156_resize

Koordinator projekta sa pirotske strane Marija Vasić naglasila je da je ovaj projekat veoma uspešno realizovan i da je cilj ove konferencije da se razmotre mogućnosti za eventualni nastavak rada Kol centra za trudnice, dali u okviru nastavka ovog projekta ili nekog novog projekta.

ACA_5157_resize

Marija Đošić, iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kazala je da je opština Pirot do sada realizovala ili realizuje projekte Prekogranične saradnje, koji se finansiraju od strane EU, vrednosti oko 1.5 miliona evra.

-Realizacija projekata iz Programa prekogranične saradnje je veoma zahtevna i komplikovana jer je najpre veoma teško napisati kvalitetan projekat i ubediti komisije EU da on bude odobren, a veoma je zahtevna i realizacija jer se tu zaista kontroliše bukvalno svaki evro. Ipak, mi veoma uspešno realizujemo brojne projekte finansirane od strane EU, tako da pozivamo i sve koji imaju dobru ideju da dođu u prostorije KLER-a jer se pokazalo da je dobra ideja osnov svakog kvalitetnog projekta-kazala je Đošićeva.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker