Gradska hronika

Begov most:još jedno značajno arheološko otkriće

U okviru završnih i zaštitnih radova na istočnom kraku koridora 10. stručnjaci beogradskog Arheološkog instituta, otkrili su još jedno značajno arheološko nalazište, nedaleko od Begovog mosta, tik uz  magistralni put ka Beloj Palanci, odnosno Nišu.

pv2

Kako je u izjavi za Pirotske vesti rekla dr Sofija Petković, stručnjak pomenute institucije, reč je o  temeljima kasnoantičnog i ranovizantijskog utvrdjenja Gradište, koje je često bilo na meti tragača za starim blagom, koji su ga, poprilično oštetili!

pv3

-Osim temelja, iz perioda od 4. do 6 veka, koje su oštetili” ilegalci”, istražujemo i okolinu na kojoj smo otkrili nekropole. Reč je o rakama u kojima je sahranjivano hrišćansko stanovništvo i to pre svega ono iz siromašnih slojeva, dakle obični gradjani. Grobovi su okrenuti pravcem zapad-istok i u njima nema grobnih priloga poput nakita i sličnih predmeta-kaže dr Petković.

pv5 Pomenuta lokacija značajna je i po tome što su otikriveni ostaci života iz  5. i 4. milenijuma  odnosno iz prethrišćanskog perioda.  O tome svedoče i grobovi, ali i ostaci naselja, tačnije dva objekta, zatim kamene alatke i figurine. Naselje potiče iz bakarnog doba, koje prethodi metalnom dobu i naslanja se na takozvanu vinčansku kulturu, koja je prva upoznala metalurgiju, odnosno osvojila tehnologiju  topljenja i prerade metala.

Arheološko nalazište biće istraženo i zaštićeno, a sve činjenice  koje budu spoznate tokom istraživanja biće predstavljene stručnoj, ali i običnoj javnosti-zaključuje dr Petković.

P.V.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker