Politika

Bahatost ili preventiva

Pirotski SNS u saopštenju dostavljenom Pirotskim vestima oštro je osudio seču stabala u parku Kalea od strane radnika “Komunalca” uz tvrdnje da je reč o bahatom i nedoličnom ponašanju i aktu uništavanja javnog dobra. Sa druge strane, u “Komunalcu” kažu da ove optužbe ne stoje jer je reč o starim i dotrajalim stablima koja su posađena daleke 1954. godine, koja su krta zbog starosti i postojala bi velika opasnost da u slučaju jakog nevremena vetar obori stabla i nanese veliku štetu, imajući u vidu da je reč o ogromnim stablima.

-Imajući u vidu da park predstavlja javno dobro, vrlo je degutantno prilaziti problemu rekonstrukcije, naročito ako se zna da se preuređenje sprovodi od strane ljudi koji su na prethodnim parlamentarnim izborima osvojili jedva desetak procenata glasova. Pošto je reč o javnoj svojini, Povereništvo Srpske Napredne Stranke osetilo je potrebu da reaguje i upozori predstavnike lokalne vlasti i JP Komunalac da se radovi na takvim površinama ne smeju sprovoditi bez širokog konsenzusa, a to čini sa punim pravom, sobzirom da je SNS na prethodnim parlamentarnim izborima osvojio preko pedeset osam procenata glasova. U ime tih građana, naša dužnost je da sprečimo dalje sistematsko uništavanje stabala u parku. Bez ijednog opravdanog razloga, JP Komunalac, na čijem je čelu Boban Tolić , drznulo se da poseče potpuno zdrava stabla, služeći se izgovorom kako su stabla trula, kako su delimično oštećena u naletima vetra u toku prethodne godine. Fotografije načinjene odmah nakon seče stabala, međutim ukazuju na nešto sasvim suprotno, na činjenicu da je drveće bilo potpuno zdravo, iako datira iz vremena izgradnje samog parka-kaže se u saoštenju između ostalog i dodaje:

-Jasno postavljamo pitanje: „ko će nakon ovog vandalskog čina snositi krivičnu, moralnu, materijalnu ili bilo kakvu odgovornost“?!-navodi se u saopštenju koje je potpisao član Povereništva SNS Vojislav Milošević.

Kale površina 3

U “Komunalcu” kažu da optužbe koje su iznešene ne stoje, da je reč o starim dotrajalim stablima koja su zasađena 1954. godine i postoji realna opasnost da prilikom jakog vetra, kao što je to bio slučaj prošle godine kada je u naletu izuzetno jakih vetrova oboren veliki broj stabala širom grada, u najmanju ruku bude prouzrokovana velika šteta, imajući u vidu veličinu stabala.

-Sve što radimo radimo isključivo planski, nerado vršimo seču stabala ali imajući u vidu starost stabala i njihovu krtost u ovom slučaju morali smo to da uradimo. Nakon prošlogodišnjih izuzetno jakih vetrova koji su oborili veliki broj stabala širom grada, sve češće nas zovu i građani koji žele našu pomoć u seči stabala koja ne mogu sami da poseku iz straha da upravo ne dođe do neželjenog scenarija-kazao je direktor Tolić novinarima.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker