Babušnička “Vurdijada” za primer
Lokalna vlast i Turistička organizacija Babušnice, organizovali su još jednu “Vurdijadu”, koja je ovaj grad uvrstila na turističku mapu Srbije. Manifestacija je privukla veliki broj posetilaca, novinara, turističkih poslenika i po svemu može da posluži za primer.
U centru grada i ispred hotela “Crni vrh” je bilo živo i svečano od ranih jutarnjih sati. Svoje umeće pravljenja vurde, ali i drugih proizvoda, prikazalo je preko 100 domaćinstava i pojedinaca iz ovog dela Srbije, ali i iz susedne Bugarske i Makedonije, odakle je prispeo i veliki broj posetilaca.
-Dolazimo ovde zato što je sve prirodno. Hrana vam je odlična, a posebno mi se dopala vurda sa paprikama. Prvi put sam ovde sa prijateljicom i već smo se dogovorile da sledeće godine dođemo opet-rekla je Pirotskim vestima Milijana Nikolova iz okoline Sofije.
Šarenilo štandova, osim vurde i raznih varijeteta od ovog mlečnog proizvoda, činila je i druga domaća hrana, a na platou ispred hotela bili su štandovi sa grnčarijom, drvenarijom i drugim proizvodima domaće radinosti. Vurda će međutim, kako su najavili predsednik opštine Saša Stamenković i Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije, postati zaštitni znak, odnosno brend lužničkog kraja.
-Vurda je već na neki način brend Lužnice. Broj izlagača se povećava iz godine u godinu, a stočari su shvatili da je bolje da se prodaju gotovi proizvodi od mleka nego sirovo mleko. Ovakve manifestacije su najbolji način da se razvija posustalo stočarstvo, ali i da se na jednom mestu prodaju i količine koje će se tek proizvesti, odnosno da se sklope novi poslovi-kazao je Saša Stamenković.
Prema rečima Milana Stamenkovića, prve godine ova manifestacija je imala svega nekoliko izlagača, sledeće ih je bilo tridesetak, a sada ih je preko sto. To je najbolja prepopruka za sve one koji se još nisu odlučili da li će da učestvuju na ovoj svetskovini ili ne.
Izložene proizvode ocenjivao je stručni žiri na čijem je čelu bio Stambol Geštamov, nekadašnji šef kuhinje u beogradskom “Interkontinentalu” i jedan od najpoznatijih srpskih majstora kulinarstva.