Žene iz ruralnih područja – jednake, nezavisne, aktivne

Podelite

Udruženje građana Lužničke rukotvorine – Ženski etno centar iz Babušnice uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN) i EU, u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti realizovala je projekat pod nazivom “Žene iz ruralnih područja – jednake, nezavisne, aktivne”.

Cilj ovog projekta je poboljšanje socio-ekonomskog položaja žena iz marginalizovanih grupa koje žive u ruralnim područjima devastirane opštine Babušnica. To će se postići kroz bolji pristup ruralnih žena resursima za poljoprivrednu proizvodnju, njihovom smanjenom neformalnom zapošljavanju i povećanom učešću u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Inače, problemi žena koje žive u ruralnim područjima odnose se na njihovu nezaposlenost,ekonomsku zavisnost, socialnu izolovanost kao i neinformisanost o  pravima koja imaju.

Socio-ekonomsko osnaživanje žena u opstini Babušnica  zahteva adekvatno sagledavanje njihovog položaja i konkretne akcije koje će se zasnivati na  korišćenju njihovih potencijala.

Kroz projekat, UG Lužničke Rukotvorine organizovalo je okrugli sto na Međunarodni dan žena na selu gde su se okupile žene sa sela i predstavnice lokalne samouprave sa ciljem predstavljanja projekta, ali  I   razmatranja različitih aspekata rodne ravnopravnosti.

Organizovan je seminar sa temama: Moja zajednica, građanska participacija I izazovi I rešenja života na selu.

Sprovedena je obuka iz organske poljoprivredne proizvodnje za 22 žene,  od kojih će 5  dobiti plastenike i potrebnu opremu za započinjanje organske proizvodnje.

Planirane su dodatne radionice i seminari koji će pomoći ženama da se dodatno informišu o svojim pravima I mogućnostima I  na taj način aktiviraju u zajednici.

 

 

 

Podelite

1 Komentar

  1. ljubinka Schuttin

    29.12.2018. at 03:27

    Zasto RURALNI,ZASTO ???Iz seoskih podrucja!!!Ne cinite te gluposti,oni jedno pisu drugo citaju idu po belom svetu I okupiraju druge narode I vi nista manje nedo njihove reci na silu gurate nama u oci I usi.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1