Evropski PROGRES podržava nove partnerske projekte

Podelite

Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko razvojnog programa Evropski PROGRES podržati 24 nova partnerska projekta organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava sa 320.100 evra. Projekti prvenstveno imaju za cilj doprinos ekonomskom osnaživanju i povećanju zapošljivosti među ranjivim grupama stanovništva sa jugoistoka i jugozapada zemlje, kao i unapređenje njihove socijalne uključenosti. 

evropski progres

U okviru drugog kruga poziva Fonda za učešće građana, koji je bio raspisan u martu ove godine, pristiglo je 48 prijava, a najbolji projekti odobreni za finansiranje biće realizovani u 20 programskih opština, me]u kojma su i opštine Babušnica i Bela Palanka. Partnerske organizacije su obezbedile sufinansiranje u vrednosti od 44.300 evra.

-Projekti Fonda za učešće građana najviše pokazuju evropski karakter programa Evropski PROGRES јеr se njima podstiče partnerstvo između lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, što čini osnovu dobrog upravljanja. Upravo građani i građanke svojim znanjem i energijom mogu da pomognu svojoj opštini da prepozna potrebe i da zajednički reše probleme koji postoje u zajednici –  rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru Evropskog PROGRESa. 

– Kroz nove projekte nastavljamo naš zajednički rad na ekonomskom osnaživanju ranjivih i marginalizovanih grupa, pokrećemo zapošljavanje kroz osnivanje novog socijalnog preduzeća, a radićemo  i na unapređenju i jednakosti pristupa usluga zdravstvene i socijalne zaštite za naše najranjivije građane. Takođe, promovisaćemo interkulturnu saradnju među mladima i raditi na unapređenju procedura finansiranja civilnog sektora iz lokalnih budžetskih sredstava – rekla je Biljana Kerić, saradnica programа za socijalnu uključenost.

evropski progres11

Ona je podsetila i na dobre rezulate koje su ostvareni kroz 19 projekta finansiranih sa 400.000 evra u okviru prvog poziva Fonda za učešće građana, navodeći da su osnovana dva socijalna preduzeća u Lebanu i Bosilegradu, preko 30 žena iz teško zapošljivih kategorija je dobilo stalno zaposlenje, a omogućena su i 23 privremena zaposlenja za osobe sa invaliditetom sa mogućnošću za njihovo dalje radno angažovanje.  Projekti su doprineli i ekonomskom osnaživanju 30 najranjivijih porodica iz ruralnih sredina koje su započele proizvodnju meda i povrća.

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1