Babušnica

Babušničani najveći proizvođači meda u okrugu

Sa oko 100 tona meda, koliko se godišnje proizvede u lužničkom kraju, Babušničani su ubedljivo najveći proizvođači meda u Pirotskom okrugu, ali i u većem delu Srbije-srazmerno broju stanovnika i teritoriji.

med1

Broj pčelara se povećava iz godine u godinu, a ovim poslom su počeli da se bave ljudi koji nikada nisu bili pčelari-kaže Milan Stamenković, jedan od pčelara, inače predednik  ovdašnjeg udruženja i direktor Turističke organizacije.

med2

-Pre četiri godine imalo smo oko 3000 košnica, sada ih je duplo više. Ima oko 160 pčelara što je više nego u svim ostalim opštinama zajedno. Dosada je proizvedeno oko 50 tone meda, a tokom cele godine biće duplo više. Problema sa plasmanom nema jer je  skoro 50 tona izveze, a ostalo ide na domaće tržište-priča za Pirotske vesti Stamenković.

med3

Ljubiša Ristić se pčelarstvom bavi tridesetak godina i ima 0ko 150 društava. Pčelinjak mu je u Aleksandrovcu, a u poslu mu pomaže kćerka Jelena, student menadžmenta na niškom Ekonomskom fakultetu. Ristić je vlasnik i prve licencirane radionice za vađenje i vrcanje meda u celom okrugu, a osim meda proizvodi i matice, vosak….

med4

-Ohrabrujuće je to , što u pčelarstvu ima dosta mladih ljudi. Svakog početnika  ko me pita ili potraži savet, upozoravam da je bolje početi sa desetak društava jer se u suprotnom dobra ideja može pretvoriti u noćnu moru. Ukoliko vidite da vam ovaj posao leži, možete ga razviti, ali ne valja kada od otpremnine iz fabrike ili zajmljenih para kupite, na primer 50 košnica i shvatite da, iz ovog ili onog razloga, ne možete da se bavite tim poslom-upozorava Ristić sve početnike.

med5

Prema njegovim rečima lužnički kraj je idealan za pčelarstvo, ali bi bilo još bolje kada bi se napuštene livade i pašnjaci kosili. Ovako u napuštenim selima raste šikara i drugo trnje, koje nije medonosno, pa su seobe pčelinjaka tokom godine obavezne.

P.V.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker