Babušnica

Babušnica-Oživeli selo Strelac

U babušničkom selu Strelac u periodu od 20.-28. jun 2015 realizovan prvi omladinski kamp “Pogled sa juga Strelac 2015” u selu Strelac, kraj Babušnice. Kamp je organizovan od strane udruženja “Pirot E Publika” iz Pirota, udruženja “Pogled sa juga” iz Babušnice i O.Š. “Dobrinka Bogdanović” iz Strelca. Na kampu je bilo 30 učesnika iz cele Srbije, koji su tokom boravka u Domu učenika za decu iz socijalno ugroženih porodica u Strelcu uradili mnogo toga, a sve u cilju pomoći školi “Dobrinka Bogdanović” da verifikuje dom učenika, oživljavanju sela i promocije prirodnih bogatstava Južne i Jugoistočne Srbije, pre svega Specijalnog Rezervata Prirode Jerma.

[envira-gallery id=”25691″]
Paralelno sa kampom, održan je i Festival tradicionalne hrane, prvi po redu, na kome su posetioci mogli da probaju sada već nadaleko čuvenu lužničku vurdu i mnoge druge specijalitete iz ovog kraja. U pripremi tradicionalnih jela učestvovali su i učesnici kampa, ali i vredne lužničke domaćice iz Strelca i okolnih sela, zatim osoblje škole “Dobrinka Bogdanović”, kao i članice Udruženja “Staratelj”.
-Okrečili smo deo doma učenika u Strelcu, ofarbali drvenariju, uredili dvorište i igralište, nacrtali mural, kako bi učenici škole imaju bolje uslove u novoj školskoj godini. Kamperi su pomagali starijim meštanima koseći im travu u dvorištvu, cepajući i slažući drva. Ofarbali smo mostove u selu, pripremili predloge aktivnosti kroz koje će se deca iz socijalno ugroženih porodica koja pohađaju školu dalje socijalizovati i razvijati, dok je pisac iz Babušnice, Saša Aranđelović, održao promociju svojih knjiga-kaže Nemanja Živković, iz Udruženja “Pirot E publika”.
Učesnici kampa obišli su Specijalni rezervat prirode Jerma, selo Rakita (poznato po rudniku koji je radio 30 godina i zapošljavao oko 500 radnika), najuži kanjon u Srbiji Cedilku, prošli kroz tunele kojima je nekad išao vozić Ćira na putu za rudnik u Rakiti, videli su šta je ostalo od ruinirane Zvonačke banje, obišli bajkovito selo Vlasi, na ulazu u kanjon Jerme, kao i jednistvene manastire u Poganovu u Sukovu. Takođe, popeli smo se na Gradište, vrh iznad sela Strelac, gde postoji nalazište vojne opreme iz rimskog perioda i bunar, ali i mnoštvo rupa koje svedoče o mnogobrojnim tragačima za blagom, i videli Skokove, niz malih vodopada.
Početak kampa je ujedno bio i 5. rođendan udruženja Pirot E Publika, proslavljen otvaranjem izložbe fotografija sa kampova na Staroj planini.
Na kraju, postavljeni su i ciljevi za sledeću godinu, a to je organizovanje još jednog omladinskog kampa, ali i prvog naučno-istraživačkog kampa za učenike osnovnih škole, pre svega onih iz socijalno ugroženih porodica.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de