Gradska hronika

Babušnica “odsečena” od platnog prometa!

U Babušnici od prošlog četvrtka nema niti jedne ispostave neke od banaka koje su prisutne u našoj zemlji pa su meštani Babušnice i privrednici primorani da za najbanalniju bankarsku uslugu putuju u Pirot.babusnica

Po rečima predsednika opštine Babušnica Saše Stamenkovića, gašenje poslednje banke u Babušnici prava je katastrofa, ali ne i poslednja koja je zadesila ovu varošicu.

-Svi su izloženi velikim troškovima, ugroženo je i funkcionisanje lokalne uprave. Ranije je već ugašena sudska jedinica a sada više nemamo ni banku. Uzalud se lokalna uprava trudi da dovede investitore, razvije privredu kada se nalazimo u situaciji da nemamo niti jednu banku, tako da o investicijama u takvu sredinu jednostavno ne može da se razgovara-kazao je Stamenković(na fotografiji ispod) Pirotskim vestima.

sasa stamenkovic

Jedan od vlasnika prodavnica u Babušnici Marjan Mitić kaže da su svi vlasnici prodavnica izloženi svakodnevnim velikim troškovima jer moraju da svakoga jutra putuju u Pirot da uplate pazar.

-Ovo je stvarno nečuveno. Ne mogu da verujem da se ni jednoj banci ne isplati da posluje ovde. Pa mogu bar neku malu poslovnicu da otvore, jedan šalter makar, da možemo da kolko tolko funkcionišemo. Ovako moramo da naš posao ostavimo po strani i da svakoga jutra putujemo u Pirot da bi uplatili pazar-kaže Mitić.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

3 Comments

  1. Nažalost, ovaj primer pokazuje svu surovu ralnost tržišta i ekonomske isplativosti. Banke su strogo komercijalne ustanove i ukoliko je uloženi novac za “održavanje” jedne poslovnice barem malo veći od dobitka onda jednostavno zatvaraju radnju, otpuštaju radnike, prenose aktivnost u obližnja mesta.

    Banke su sigurno razmatrale svrsishodnost ostanka u Gradu, ali se, verovatno, pokazalo da ni na duge staze neće biti zarade. Tu, jednostavno, nema emocija samo goli interes. Kad se mogućnost zarade ponovo javi, banke niko neće zvati, same če doći.

    Ebi ga takav je život.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker