Sport

Avanturistički festival u Kanjonu Jerme: Pripreme u punom jeku

Avanturistički outdoor festival Jerma održaće se po drugi put u impozantnom kanjonu reke Jerme u jugoistočnoj Srbiji. Letnji outdoor festival u periodu od 14. do 18. avgusta 2019. god. okupiće avanturiste, outdoor sportiste i aktivne porodice iz Srbije, Bugarske, Makedonije i regiona u zajedničkoj avanturi – istraživanju “srpskog Kolorada” kako ga mnogi nazivaju.

Festival obuhvata program od preko 20 različitih aktivnosti za koje se učesnici mogu opredeliti tokom 5 dana trajanja festivala. S obrzirom na izuzetnu važnost boravka u prirodi za decu, organizatori su pripremili poseban program koji obuhvata outdoor aktivnosti, umetničke i ekološke radionice u kojima može učestovati cela porodica. Poseban doživljaj i avantura koju će deca pamtiti je i dečija Avanturistička trka sa preprekama. Deca će se u timovima provlačiti kroz blato, preskakati prepreke, spuštati niz stenu, voziti se u čamcima, sa ciljem da tim zajedno dođe do cilja i dobije medalju avanturiste.

Vlaška, Greben planina i Ruj pružaju idealne prirodne uslove za outdoor i ekološke aktivnosti koje ne narušavaju životnu sredinu. Planinarenje, planinsko trčanje, sportsko penjanje, planinski biciklizam, ulazak u neuređenu pećinu Vetrena dupka, joga, hodanje na balansirajućoj traci, ekološke radionice, posmatranje ptica, istraživanje biljnog sveta u SRP Jerma, samo su neke od avantura za koje se možete opredeliti i kreirati svoj idealni aktivni odmor u neistraženom kanjonu.

Organizacija Avanturističkog festivala pokrenuta je od strane udruženja Avanturistička mreža iz Pirota sa ciljem unapređenja i razvoja avanturizma i eko aktivnosti u kanjonu reke Jerme, a samim tim i održivog razvoja ovog ruralnog područja. Festival je više od događaja koji okuplja avanturiste i promoviše zdrave stilove života, jer je pokrenuo niz drugih projekata koji su unapredili avanturističku ponudu ove eko destinacije.

U saradnji sa lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i upraviteljem SRP “Jerma”, na ovoj destinaciji udruženje sprovodi radove na održavanju postojećih i kreiranju novih planinskih staza, opremanje izletišta i čišćenje vidikovaca, postavljanje putokaza i informativnih tabli. Velika novost i dobrobit za celu turističku ponudu ovog područja, za lokalne privrednike i stanovništvo, kao i za promovisanje eko aktivnosti u SRP Jerma, doneće rezultati projekta koji je podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine R. Srbije. Avanturistička mreža najavljuje izradu dvojezične veb prezentacije namenjene području reke Jerme kroz Srbiju, a na kojoj će biti prezentovane prirodne i kulturne atraktivnosti, kao i celokupna ponuda smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta i lokalnih proizvoda. Svi zainteresovani za istraživanje ovog područja će moći da pronađu informacije o planinarskim stazama, smerovima za penjanje, vodičkoj službi i ostalim avanturama i eko aktivnostima. Baza podataka na srpskom i engleskom jeziku doprineće promociji područja i omogućiti lakše planiranje aktivnog odmora svim posetiocima. Kroz navedene outdoor i eko aktivnosti, vršiće se i kontinuirana kampanja za zaštitu životne sredine i očuvanje resursa za buduće generacije.

Prijavom na festival podržaćete oživljavanje prostora koji izumire, doprinećete razvoju lokalnih, malih biznisa, zaštiti prirodnih resursa i omogućiti brojnim porodicama, deci i avanturistima da učestvuju u stvaranju zdrave i aktivne zajednice.

Prijave na festival su otvorene do 01. avgusta 2019. godine na veb prezentaciji organizatora www.neat-serbia.com

NEAT (Nature – Eco – Adventure – Transformation)

fotografije Igor Đorđević/NEAT

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker