Lokalna samouprava

Avantura života uskoro počinje

Grad Pirot domaćin međunarodnog događajaHIGHLANDER Stara planina 12-16. jun 2021.

Međunarodni planinarski avanturistički događajHIGHLANDER po prvi put u Srbiji, i to na Staroj planini, grad Pirot. Učesnici će tokom pet dana savladavati trasu čijaje ukupna dužina 100km, dok će noću spavati u šatorima u planini. Za prvi HIGHLANDER u Srbiji prijavilo se preko240 učesnika i volontera iz 10 država sa tri kontinenta.

turizam zavojsko jezero stara planina

Pored toga, ljubitelji prirode koji nisu u mogućnosti da pređu100km, testiraće svoje fizičke, mentalne, duhovne i emocionalnegranice u sigurnom i prijateljskom okruženju naHIGHLANDER55 (46 km) od 12-14. juna 2021.

Na gradskom trgu u Pirotu, ispred TO Pirot, u petak 11.06.(13.00-17.00) organizatori će prirediti događaj na kom se žiteljiPirota mogu bliže upoznati sa HIGHLANDER konceptom.

Avantura počinje podno Babinog zuba 12.06. kod restorana Plažau kome će se obaviti registracija učesnika. Na samom početkuprve etape, staza vodi u laganom silasku do sela Topli, prekonajlepših vrhova Stare planine na deonici koja obilazi vrhove Tri čuke (1.938m), vrh Kopren (1.963m) i dalje nastavlja premaatraktivnoj uvali Ponor. Odatle, staza ide preko pašnjaka, a zatimpreko borove šume vodi ka Planinarskom domu Dojkinci kojimupravlja Turistička organizacija Pirot. Dalje, staza vodi kroz šumei livade i izlazi na vrh planine do mesta Vrtibog i Arbanaškikladenac kuda ravan put vodi kroz livade. Kada učesnici prođukameno selo Gostušu, sledeći predah imaće na predivnomZavojskom jezeru gde će im domaćin biti Ronilački klub. Stazapotom nastavlja do atraktivnog vidikovca Smilovica odakle se pruža najlepši pogled na Zavojsko jezero, a nakon toga se spuštaka selu Temska gde se završava ova avantura.

Pored Srbije, HIGHLANDER će ove godine biti održan u 15 zemalja u regionu i širom sveta, i to u: Bosni i Hercegovini, Austriji, Hrvatskoj, Egiptu, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori, SevernojMakedoniji, Portugaliji, Sloveniji, Španiji, Saudijskoj Arabiji, Rusiji I Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

HIGHLANDER Stara planina 2021. organizuju Kamper planet d.o.o i udruženje Kreativni aktiv novih avantura (KANA), uzsuorganizaciju i podršku lokalnih organizacija iz Pirota međukojima su Avanturistička mreža, Skyteam, Turističkaorganizacija Pirot i JP „Srbijašume

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker