Lokalna samouprava

Ankica Barbulov: Grad Pirot pionir u zemlji kada je reč o javno-privatnom partnerstvu

Direktorka kompanije “GGE Esko”, privatnog partnera Gradu Pirotu u veoma važnom projektu izgradnje sistema grejanja na biomasu za četiri škole u gradu Ankica Barbulov kazala je da je ovaj projekat čija realizacija praktično počinje danas, od velike važnosti za Pirot, ali i Srbiju, jer predstavlja model kako da gradovi u Srbiji, bez dinara sopstvenih ulaganja sredstava iz budžeta, dobiju kvalitetno i ekološki potpuno prihvatljivo grejanje. 

-Projekat je podrazumevao da mi kao privatni partner investiramo u rekonstrukciju kotlarnica u četiri škole – “Duško Radović”, “Sveti Sava”, “8. septembar” i Mlekarska škola. U svakoj školi su ugrađena dva najmodernija kotla koja koriste biomasu-sečku i pored svake škole su izgrađena i skladišta za taj energent. Oprema od danas funkcioniše automatski i snabdevaće se sa energentom koji je ekološki veoma prihvatljiv i koji će doprineti smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu. Ugovor smo potpisali na 15 godina i u tom periodu mi smo u obavezi i garantujemo stabilno snabdevanje toplotnom energijom, održavanje kotlarnica o sopstvenom trošku, a takođe inicijalna investicija je u potpunosti isfinansirana od strane naše firme  a reč je o investiciji od oko 700.000 evra-kazala je direktorka Barbulov i dodala da je njena firma jako zadovoljna saradnjom sa gradom Pirotom.

-Mi smo jako zadovoljni  i moram da kažem da je Grad Pirot pionir kada je u pitanju prepoznavanje benefita modela javno-privatnog prvenstva i ovo je prvi projekat u Srbiji gde se kroz ovaj model obezbeđuje snabdevanje toplotnom energijom-zaključila je direktorka Barbulov i dodala da je ovaj prvi projekat od velike važnosti i za Srbiju jer će predstavljati model po kome će trebati da se upravljaju i ostali gradovi.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker