Gradska hronika

Alpininu deonicu Koridora 10 želi 25 kompanija

Za nastavak izgradnje deonice Koridora 10 od Pirota ka Dimitrovgradu za čiju izgradnju je bila zadužena kompanija “Alpina”, koja je u međuvremenu bankrotirala pa je ponovo raspisan tender, zainteresovano je 25 kompanija.

koridor

Domaće i strane zainteresovane kompanije mogu da dostave ponude do 13. februara, kada ističe po drugi put produženi rok.

Prvobitni rokovi za ponuđače su bili 9. i 30. januara.

U “Koridorima Srbije” u Beogradu će istog dana (13. februara) biti otvorene tenderske ponude.

“Koridori Srbije” su 15. novembra 2013. objavili poziv za dostavljanje ponuda za završetak izgradnje deonice autoputa Pirot (Istok)-Dimitrovgrad, gde su preostali radovi ukupne dužine 14,3 kilometara, a predviđeni rok za izgradnju je 450 dana. Radove na tom projektu finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Procedura nabavke za ugovore koji će biti finansirani sredstvima iz kredita EBRD je otvorena za firme iz bilo koje zemlje.

Ponuđač, da bi bio kvalifikovan za dodelu ugovora mora da ima minimalan prosečan godišnji prihod definisan kroz obračun izvedenih radova i radova koji su u toku, u poslednje tri godine i to u vrednosti od 40 miliona evra. Sve ponude moraju da sadrže garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od 600.000 evra.

“Koridori Srbije” su sa austrijskom Alpinom bili ugovorili radove na Koridoru 10, od Pirota do Dimitrovgrada, ukupne vrednosti 59,3 miliona evra. Za sve izvedene radove plaćeno je nešto manje od 29,5 miliona evra.

To srpsko preduzeće je u avgustu podnelo Trgovinskom sudu u Beču potraživanje od Alpine, koja je bankrotirala, u vrednosti od 55 miliona evra za nezavršene radove na Koridoru 10 i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra – ukupno 78,32 miliona evra.

To potraživanje je osporeno u izveštaju stečajnog upravnika Alpine, koji je 9. oktobra dostavljen “Koridorima Srbije”. Bečka advokatska kancelarija “Jakš Šeler i Ril” (Jaksć Sćoeller & Riehl), koja je stečajni upravnik Alpine, smatra da su potraživanja “Koridora Srbije” prevelika i da ne odgovaraju ugovorima, i tvrde da i Alpina ima potraživanja prema Srbiji.

U stečajnom postupku “Koridori Srbije” mogu ostvariti svoja prava pred nadležnim sudom Austrije do 9. aprila 2014. godine. To će, navode u tom preduzeću, u roku biti i učinjeno.

“Koridori Srbije” su već započeli proceduru naplate više bankarskih garancija za obavljanje posla u vrednosti od 5,14 miliona evra i garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra. Stečajni postupak i sudski proces sa Alpinom, prema nekim procenama, mogao bi da traje između dve i pet godina.

fotografija Aleksandar Ćirić

Izvor: B92/TANJUG

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=02&dd=05&nav_id=808514

Slične vesti

Jedan komentar

 1. Kakva glupost,kakva NOVA laž,14.3 kilometra ? A šta je sa onih 8 km od Dimitrovgrada do granice? Ili su “Koridori Srbije” došli do novog, preplaćenog, rešenja od sestrinske firme ? Možemo li da očekujemo varijantu tipa “ Air Caribrod ” sa aerodromom u Željuši i penzionisane inženjere u lukuznim automobilima kao predstavnike istih investicija ? Još rok za završetak radova 450 dana,smešno i žalosno….. Samo malo vraćanje u prošlost …..
  ” Ekapija ponedeljak, 15. avgust 2011.
  Ekapija: Uz Koridor 10 asfaltiraju i lokalne puteve – Saradnja opštine Pirot i kompanije “Alpine”
  Na osnovu sporazuma između lokalne samouprave Pirota i kompanije “Alpine”, koja je izvođač radova na izgradnji Koridora 10, austrijska firma će asfaltirati nekoliko putnih pravaca na teritoriji opštine, rečeno je na konferencije za novinare koja je održana u velikoj sali SO Pirot.
  Branislav Kostić, zamenik predsednika opštine, tom prilikom je kazao da će opština ubrzati izdavanje dozvola za izgradnju asfaltne baze. Zauzvrat “Alpine” će asfaltirati prilazni put do Regionalne deponije dužine 750m i deo Drugog ringa u dužini od 550 m.
  – Postignut je i dogovor sa MZ Berilovac o korišćenju pozajmišta sa koga će se terati brdski šljunak. Po završetku radova na Koridoru, “Alpine” će, kao društveno odgovorna firma, asfaltirati i putni pravac od Berilovca do magistralnog puta Pirot – Krupac – rekao je Predrag Topalović, direktor 4 lota na izgradnji Koridora 10.Vrednost ovih radova je 250.000 EUR. Moderna asfaltna baza biće smeštena u ataru sela Sukovo.”
  ili…..
  „DIMITROVGRAD – Trasa obilaznice oko Dimitrovgrada sa sedam mostova, na Koridoru 10 biće izgređena do maja 2012., a deonica Dimitrovgrad-Sukovo-Pirot (Istok) do oktobra sledeće godine, najavila je danas austrijska „Alpina“.
  RTV nedelja, 10. jul 2011. | Tanjug
  Na ta četiri lota istočnog kraka Koridora 10, prema bugarskoj granici, obavljaju se zemljani i betonski radovi, kao i izmeštanje elektroinstalacija, izjavio je Tanjugu predstavnik „Alpine“ Predrag Topalović.

  Topalović je podsetio da je „Alpina“ na tenderu dobila posao izgradnje obilaznice bez tunela.

  „Očekujemo da će naš deo obilaznice biti završen u toku aprila ili maja iduće godine, a gradnja tuneli još nije ni počela“, naveo je Topalović.

  Izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada sa mostovima, bez tunela, finansira Svetska banka sa oko 30 miliona evra.

  Za izgradnju tunela je u toku tenderska procedura izbora izvođača, a najnižu cenu od 3,83 milijarde dinara ponudila je grčka „Terna S.A“.

  Cela obilaznica oko Dimitrovgrada do graničnog prelaza biće dugačka 8,6 kilometara (km) – 5,7 km je trasa, 1,2 km mostovi i dva tunela dužine 700 i 1.100 metara.

  Trasa budućeg autoputa od Dimitrovgrada prema Pirotu, gde radove takođe izvodi „Alpina“, podeljana je na dva lota, Pirot-Sukovo u dužini oko šest km i Sukovo-Dimitrovgrad oko 8,4 km, rekao je Topalović.

  „Gradnja deonica je počela, međutim imamo problema sa materijalom. Oko milion i 300 hiljada kubika materijala nam je potrebno za te dve deonice“, rekao je predstavnik „Alpine“.

  Topalović je rekao da će zbog toga biti malo kašnjenja i da bi svi radovi trebalo da gotovi u toku septembra ili oktobra 2012. godine.

  Posao finansira Evropska banka za obnovi razvoj sa oko 30 miliona evra.
  Istočni krak Koridora 10 kroz Srbiju, od Proseka kod Niša do Dimitrovgrada odnosno bugarske granice, dugačak je oko 83 km.
  Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić je ranije najavio da će ceo autoput na Koridoru 10 kroz Srbiju biti završen do polovine 2013. godine“.

  EEEEEEEEEEEEEEEEE, a danas je 05.02.2014. I rok za završetak radova je 450 dana…. A kako stvari stoje čekamo da se na tenderu izabere „ NAŠ “ izvođač koji bi nekim čudom sa radovima mogao da počne do kraja godine. Naravno, posao će možda i biti završen, NEKAD, uz obavezno produženje rokova ,neplaćene kafanske račune i neizostavno neizmirivanje obaveza prema podizvođačima i lokalnim radnicima. Uz rušenje lokalne infrastrukture neizbežna su i obećanja predstavnika lokalnih vlasti dok će našim gradom i okolinom i dalje krstariti Škode ( Octavia,Super B, Yeti i….) u vlasništvu „ Koridora Srbije“.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker