Gradska hronika

Aktor ne poštuje dinamiku na izgradnji Koridora

Firma „Aktor“ za godinu dana završila samo 1,4 odsto poslova na istočnoj deonici Koridora 10, koja do juna mora da se završi.

Koridor AktorGrčka firma „Aktor“ ni godinu dana od početka radova na istočnoj deonici Koridora 10 ne pokazuje inicijativu da poveća angažovanje na terenu, pa je dosad obavila samo 1,42 odsto radova, a posao mora da završi do juna.

Ovo je samo jedna od stavki koje je Fiskalni savet naveo kao primer kako se u Srbiji ne koristi oko 3,7 milijardi evra odobrenih kredita za javne investicije.

Ovaj novac bi pomogao da se ublaži ekonomska kriza u Srbiji koja će dodatno biti produbljena merama štednje. Korišćenjem ovih milijardi na hiljade radnika bi moglo da dobije posao. Izgradnja 16,64 kilometra deonice Staničenje – Pirot istok, kako navodi FS, ugovorena je maja 2013, a za izvođača je izabran „Aktor“. Vrednost ugovora je 8,38 milijardi dinara, planiran početak radova bio je jun 2013, a rok završetka 730 dana ili jun 2015.

Izvesno je, međutim, da će rok biti probijen, što može da se vidi i na sajtu „Koridora Srbije“, državne firme zadužene za sprovođenje ovog posla, gde je upisan novi rok – 20. septembar.
– Radovi znatno kasne. Fizički završetak radova je na 1,42 odsto umesto planiranih 14,16, a iskorišćeno je 1,68 odsto umesto planiranih 17,23 odsto novca. Međutim, ono što je daleko važnije jeste to što su evidentni veliki problemi sa samim izvođačem i zasad se ne vidi rešenje za ubrzanje radova – navodi FS.Koridor Aktor2

Inženjerska firma nadležna za nadzor „iC konsultaten“ ukazuje na to da su interesi države kao poslodavca ozbiljno ugroženi. „Aktor“, kako navodi nadzor, čak ni godinu dana od početka radova ne pokazuje inicijativu za povećanje angažovanja na terenu, podnosi planove radova kojima samoinicijativno nameće pomeranje rokova, a u određenim slučajevima sprovodi dodatne radove i stvara troškove bez odobrenja nadzora i poslodavca.
– „Aktor“ kasni sa dokumentacijom za dizajn projekta, a rokovi se stalno odlažu. Na terenu gotovo i da nema radova, a zbog neaktivnosti na gradilištu uklanjanje gornjeg sloja zemljišta se obavlja već nekoliko puta – navodi Fiskalni savet. „Aktor“ i „Koridori Srbije“ nisu bili dostupni za komentar.

ŠTA GRADI GRČKA FIRMA

– Deonicu Staničenje – Pirot istok – 16,64 kilometra
– Deonicu Prosek – Crvena Reka* – 22,5 kilometara (tri probijena roka)
– Deonicu Crvena Reka – Čiflik – 12,7 kilometara (rok je 11. maj)

Foto: P.V.

Tekst: Kurir.rs

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker