KulturaOstale vesti

Akademik Goran Petrović: Književnost je širenje očiju

Sinoć je u hali “Kej” otvoren XXI po redu Salon knjige i grafike u organizaciji Doma kulture Pirot, a pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Sajam je svečano otvorio akademik Goran Petrović, a nakon otvaranja ljubitelji lepe reči imali su priliku da se druže sa piscem na književnoj večeri. 

-Književnost je zadavanje ritma nekom drugom čoveku, književnost je širenje očiju, pogled na svet – rekao je Goran Petrović.

Pisac je pirotskoj publici pročitao nekoliko svojih priča, a među njima i priču o merama.

-Priča o merama je serija priča, jer mi se čini da smo kao civilizacija izgubili meru. Imam utisak da sve više lutamo kao civilizacija, i da nam nedostaje radoznalost- rekao je akademik.

Goran Petrović je redovni član SANU, dobitinik je brojnih nagrada, autor je nekoliko zbirki priča i romana. Njegova najpoznatija dela su: Opsada crkve Svetog spasa, Atlas opisan nebom, Sitničarnica ,,Kod srećne ruke”, Ostrvo i okolne priče.  Veliki uticaj na njegovo stvaralaštvo imali su Borhes i Pavić, a njegove knjige prevedene su na više jezika. Do prvog prevoda je došlo u Rusiji, a kako Petrović kaže, ta vrata mu je otvorio Pavić.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker