Ostale vesti

AHA Mura Prvi maj u sve težoj situaciji

Nekoliko stotina zaposlenih u pirotskoj konfekciji “Aha Mura Prvi maj” danas je ponovo blokiralo centar grada i okupilo se ispred zgrada Upravnog okruga Pirot i opštine Pirot. Njihov zahtev je da država ispuni obećanje i preuzme vlasništvo nad ovom fabrikom, kazao je novinarima poverenik ASNS sindikata Vladica Marinković.

ACA_3108_resize

-Došli smo najpre u zgradu Upravnog okruga kako bi nam načelnik okruga zakazao razgovor sa ministrom privrede Željkom Sertićem, ili premijerom Aleksandrom Vučićem. Nažalost, nismo došli do načelnika okruga jer nam je rečeno da je on službeno odsutan van grada, ali se nadamo da ćemo sutra obaviti razgovor sa načelnikom kako bi nam pomogao da zakažemo sastanak sa ministrom Sertićem ili premijerom Vučićem-kazao je Marinković i dodaje da je zahtev zaposlenih samo da država ispuni obećanje i preuzme vlasništvo nad fabrikom.

ACA_3116_resize

Po rečima poverenika UGS “Nezavisnost” Saše Potića kaže da je situacija u fabrici iz dana u dan sve teža i da kupci jedan po jedan napuštaju fabriku, odnosno odnose robu koju imaju u pogonima pirotske fabrike.

-Nakon poslednjeg sastanka u Beogradu sve češće se pominje stečaj, odnosno likvidacija fabrike zbog čega smo veoma zabrinuti i tražimo da država ispuni obećanje i preuzme vlasništvo a da kasnije nađe novog kupca za fabriku. Jedna od varijanti je i radni stečaj koji podrazumeva da država preuzme obaveze fabrike, a da radno angažovano bude onoliko radnika, za koliko postoji potreba. Nažalost, mislim da trenutno ni to nije moguće jer jednostavno kupci se povlače i uveliko traže alternativna rešenja-kaže Potić.

ACA_3118_resize

Delegaciju sindikata i radnika primio je predsednik opštine Vladan Vasić koji im je kazao da će opština uputili molbu da se održi sastanak predstavnika sindikata i radnika sa ministrom Sertićem.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker