Gradska hronika

“AHA Mura” d.o.o otišla u stečaj

Danas u 13:25 Okružni sud u Murskoj Soboti objavio je stečaj kompanije “AHA Mura” d.o.o. Murska Sobota,  saznaju Pirotske vesti. “AHA Mura Prvi maj” Pirot time je automatski postala deo stečajne mase, s obzirom da je ćerka-firma kompanije “AHA Mura” d.o.o. iz Murske Sobote. Narednih dana znaće se šta će biti sa sudbinom pirotke fabrike koja zapošljava 1.300 radnika.

 

670x420_aha4

Sud je doneo ovakvu odluku po zahtevu  Poreske uprave Slovenije, jer je kompanija “AHA Mura” tamošnjoj Poreskoj upravi dugovala 6.3 miliona evra, za šta vlasnici fabrike nisu uspeli da obezbede izvore finansiranja kako bi isplatili dug.

-To znači, da vlasnica Mojca Lukančič nije blagovremeno našla finasijere, koji bi podržali njen holding AHA od ukupno 12 kompanija, kako bi se isplatila dugovanja Poreskoj upravi Slovenije-navodi se u obrazloženju odluke Okružnog suda u Murskoj Soboti u koju su Pirotske vesti imale uvid.  

Kako javlja slovenačko  Delo, proglašenjem stečaja došlo je do blokade računa fabrike a 1.200 radnika je ostalo bez posla i biće prijavljeni na biro rada. Od ukupnog duga 3.8 miliona evra iznose dugovanja za penziono osiguranje radnika, a dva miliona za zdravstveno osiguranje.

Istovremeno to će imati  posledice i za AHA Muru Prvi maj Pirot, pošto je ta kompanija u 100 % vlasništvu AHA Mure Murska Sobote te je danas postala deo stečajne mase.

A.Ć.

fotografija Delo.si/Jože Pojbić

Slične vesti

20 Comments

 1. Pirotska privreda je dobrim delom ugasena “zaslugom” pojedinaca koji su pojedine firme “pod plastom zakona”gasili,da bi posle toga bili glavni nosioci raznosenja i pljackanja imovine.Ali doslo je do kraja,dogorelo do noktiju,pa bi trebalo njih uzeti u postupak jer su se enormno obogatili na tudjoj muci,a sve se zna.

 2. “Prvi maj” se gasi,”Tigar ad” na staklenim nogama-novih 4000 radnika bez ekzistencije,tj 15000.-stanovnika.Sta cemo sad-lokalna samoupravo

 3. Dok se ne uklone lesinari koji vrsljaju Pirotom,pljackaju i otimaju,niko pametan nece da se izlaze riziku,a jos manje da ulaze .Inace u gradu ima pametnih i kvalitetnih ljudi i stvaraoca.

 4. ”ATP”, ”Grafika”, ”Dragoš”, ”Polet”, ”Angropromet”, ”Vinovoće”, ”Kartaljević”, ”Mlekara”, ”Radnik”, ”Termomont”, ”Galanteks”, ”IVK”, ”UTP Srbija”, ”Sarlah”, ”Suko”, sada ”Prvi maj” a uskoro i ”AD Tigar” sve su to tekovine ”demokratske” vlasti potpomognute sa ”G-17+, tj. URS”, Pirot se polako ali sugurno gasi

  1. U pravu si ,ali ovde nije u pitanju politika vec lopovluk,stvari su vrlo proste…ispitati bar ovu privatizaciju i videti ko je kolko para uzeo od svih koji su bili ukljuceni u pregovore oko prodaje…pa u zatvor a inace bas me briga da li je clan G17 SNS SPS DS itd,nebitno…zatvor za lopove i nista drugo

 5. “Stolar”,”Duvansko”,”Agroprodukt”,”Agrostocar”,”Progres”,”Niskogradnja”….sve su to firme koje su uposljavale cca 15.000.-radnika ,a vrlo brzo ce Pirot ostati sa O(nula) uposljenih.Pa nije valjda preko noci to rukovodstvo postalo nesposobno i kriminalno,a ostali sposobni “zuti banditi” i inspektori sa tasnicom u ruci koji ceo dan bance na tudj racun po pirotskim kafanama,i pune klozetske solje-a vrse progon i hapsenja onih koji rade i stvaraju,da bi im posle raznosili imovinu kao besni PSI.

 6. Sada se vide pravi KRIMINALCI i to u akciji ,,bravo LOPOVI pa uspeli ste u pljacki ali mi ,,ce izdrzimo ,, CEKAM trenutak a nedaj boze da se ponovi scenario ko bivse rukovodstvo. ovija nema da projdu tek ,,TAKO,, Kakv azil pa nema njim pomognu ni kozne ,,GACE,,

 7. a staje sa 5000 eura koje je Mojca uzela za svakog radnika i obavezala se da neistera radnika 5god. gde su sad te pare koje je drzava dala Mojci, a normalno je da je pukla kad radnici u Sloveniji primaju po 1000 eura platu a radnici u Pirotu 200-300eura

 8. Ne tako davno “plus radio” i nevladina organizacija “IPA”-Pirot su najavili kako če da dovedu strane investitore i da će da naprave “BUM” od privrede,a ono kvo ispade…U košnicutu nema pčele-trutovi i bumbari ne prave med.

 9. hapsite vec jednom kome je u opisu posla,prevedose zednog preko vode jednog lisca Nicovica,eto i Mojcu preko Nisave,radnike podavise a niko ih ne hapsi a oni nas sve prave budalama i zajebavaju,neko treba da radi svoj posao da nam se ne dogodi narod.
  bivsi prvomajac.

  1. Nije valjda da verujes da ce bilo ko da bude uhapsen?Pa zar Pirot nije grad bez kriminala?Prosle godine zamalo da dobijem infarkt kad su uhapseni oni direktori Tigra ali hvala bogu evo proslo je vise od godinu dana i nikom nista a bas sam se bio zabrinuo za sudbinu mnogih u ovom gradu.A sto se tice ove teme ima materijala za hapsenje i previse ali posto je budzet Srbije ostecen za vise od 10 miliona evra mislim da ti je jasno da nece biti hapsenja,nadrljao je onaj sto ukrade pastetu jer to je lopov a ovi sa visemilionskim kradjama su biznismeni i strateski partneri

 10. Savet za prvomajce…stiropore u ruke pa sedenje ispred opstine,jedan je tako postao predsednik drzave pa ce valjda imati razumevanje za vas ili okupljanje na ulaznim kapijama i ne dozvolite ulazak ni ovom slovencima ni ovim domacim “strucnjacima” a bogami ni “sindikalistima” jer to sve duva u istu tikvu i jedini zahtev da se ispita privatizacija i da vrate 6,5 miliona evra sto su dobili kao subvenciju a ne ovako niti ce da vrate te pare a jos uz to oni ce da prodaju Prvi Maj!!!!!!!koja glupost!!!!!!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker