Gradska hronika

Agencija: Za Prvi maj stečaj je ekonomski opravdan

BEOGRAD – Agencija za privatizaciju predložila je stečaj kao model privatizacije za preduzeće “Prvi maj” Pirot, što je potvrdila i Vlada Srbije usvajanjem Akcionog plana. U Agenciji ističu da stečaj ne mora biti kraj za preduzeće, koje može kroz UPPR (Unapred pripremljeni plan reorganizacije), koji moraju da prihvate poverioci preduzeća, da stvori uslove za nastavak poslovanja, ili nakon stečaja kroz plan reorganizacije.

wpid-wpid-srb-prvi-maj-pirot-620x350.jpeg

 

 

U ovom trenutku, “Prvi maj” Pirot nema stalno zaposlenih radnika (osim direktora), a na osnovu analize finansijskih pokazatelja i bilansa poslovanja fabrike konstatovano je da je račun preduzeća na dan 11. februara 2015. godine u blokadi u neprekidnom trajanju od 1.097 dana.

Ukupan iznos blokade iznosi 17.410.794 dinara, čime je ostvaren stečajni razlog – trajnija nesposobnost plaćanja, saopšteno je iz Agencije za privatizaciju.

Isto tako, ukupne obaveze preduzeća iznose 1.564.610.000 dinara, a najveći poverilac je Fond za razvoj (739.230.000 dinara).

Jedan od glavnih finansijskih problema predstavlja i naplata potraživanja bivših radnika “Prvog maja” po izvršnim sudskim rešenjima.

Na nedavno održanom sastanku u Agenciji za privatizaciju, direktor Agencije Ljubomir Šubara predočio je direktoru preduzeća „”Prvi maj” Zoranu Živkoviću i investitorima – zakupcima iz Bugarske, da je stečaj ekonomski najracionalniji model privatizacije.

Naime, biće mnogo lakše naći investitore koji će kupiti delove imovine “Prvog maja” nego onog ko će kupiti celokupnu fabriku, u aktuelnoj teškoj finansijskoj situaciji, rekao je Šubara, što su učesnici sastanka u načelu tada prihvatili.

U Agenciji podsećaju da je nakon realizacije Socijalnog programa u julu 2013. godine umesto 815 radnika, kojima je tada prestao stalni radni odnos, angažovano 50 radnika na određeno vreme.

To je učinjeno kako bi se zaštititila imovina nakon privatizacije i nastavilo normalno poslovanje preduzeća i preostale imovine (Hala trikotaže, hotel “Stadion”, zgrada toplane, maloprodajni objekti, ostali prateći objekti u fabričkom krugu). Radnici su angažovani u stručnim službama: finansijama i računovodstvu, održavanju, maloprodaji, magacinima, obezbeđenju.

Nakon sprovedenog Socijalnog programa, subjekat privatizacije se finansira isključivo od prodaje zaliha robe u maloprodajnim objektima i od izdavanja u zakup objekata (maloprodajni objekti, proizvodna hala, zgrada energane).

Saopštenje Agencije za privatizaciju/TANJUG

Foto: P.V.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker