Lokalna samouprava

Grad Pirot na Medjunarodnoj konferenciji Mišelinovih gradova

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i Aleksandar Ćirić, šef kabineta gradonačelnika, učestvuju u radu druge po redu Međunarodne konferencije Mišelinovih gradova (INMC), koja se održava u španskom gradu Vitoria Gastez (Vitoria Gasteiz) od 27-29 marta.

Druga konferencija INMC mreže će se fokusirati na održivi urbani razvoj kroz sastanke, plenarne i grupne sesije u cilju razvijanja konkretnih projekata i razmene iskustava. Da bi se postigao ovaj cilj, Konferencija će uključiti više tematskih laboratorija sa nekoliko tema.

Na konferenciji će između ostalog biti prikazan i video materijal o Pirotu, kao i prezentacija potencijala Grada Pirota i Slobodne zone (Slobodna zona Pirot – Industrijski parkovi – Logističke usluge).

 

Ideju o Međunarodnoj mreži Michelinovih gradova pokrenuo je 2014. Olivier Bianchi, gradonačelnik Clermont-Ferranda(na fotorafiji). Cilj ove mreže je razvijanje javno-privatnog partnerstva između pedesetak gradova širom sveta kojima je zajedničko to što su domaćini Michelinovom proizvodnom ili istraživačkom centru, kao i njihovim partnerskim gradovima.

Ovaj projekat je snažan pokretač inovacija u javnoj politici. On se bavi pitanjima internacionalizacije i privlačnosti teritorija. On predstavlja početak nove vrste saradnje između gradova. Prva konferencija je, da potsetimo, bila održana 2017. godine u Klermonferanu, i kako je tada dogovoreno, konferencije ove mreže gradova održavaće se svake druge godine u nekom od gradova koji su članovi mreže.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker