Lokalna samouprava

U Nemačkoj roboti muzu krave

Opština Pirot preko Fonda za razvoj poljoprivrede organizovala je studijsko putovanje za 40 poljoprivrednih proizovđača iz Pirota. Na studijskom putovanju koje je trajalo od 2. do 7. jjuna  boravili su poljoprivredni proizvođači koji imaju veći broj umatičenih grla, sa ciljem da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama u proizvodnji mleka i mesa. Kako je Pirotskim vestima izjavio pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu Goran Popović, studijsko putovanje je bilo pun pogodak jer su stočari stekli dragocena znanja i iskustva pa će se nastojati da se svake godine organizuju slična putovanja.

juniceStočari iz Pirota posetili su najsavremenije farme i institute u  Nemačkoj, Austriji i Sloveniji.

-Posetili smo jedan od najpoznatijih svetskih centara za proizvodnju semena za  veštačko osemenjavanje  Bajern genetik . Obišli smo veliki broj farmi širom Nemačke, Austrije i Slovenije. Proizvođači su imali šta da vide i nauče i siguran sam da će dosta inovacija primeniti i u praksi u svojim gazdinstvima.  Posetili smo i jedan mašinski prsten u Sloveniji.  To podrazumeva da u jednom selu svi  proizvođači imaju zajedničke poljoprivredne mašine i njima gazduju i rukuju, kako ne bi svako gazdinstvo posebno imalo kompletnu mehanizaciju. To je  nešto što i nas očekuje, jer jednostavno je nemoguće da svako gazdinstvo ima kompletnu poljoprivrednu mehanizaciju, iz razloga što je zato potrebno dosta ulaganja, a u ovom slučaju svako gazidnstvo ima određenu mašinu, a onda zajednički obrađuju svoje površine. Stočari su videli i kako izgledaju aukcije grla, jer se u Nemačkoj grla ne prodaju kao kod nas, već na aukciji, što predstavlja potpuno legalan vid prodaje grla – izjavio je Pirotskim vestima Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine Pirot, resorno zadužen za poljoprivredu.

Popović kaže da bi ova putovanja trebalo da se organizuju svake godine.

-Ako bude išlo sve po planu naredne godine organizovaćemo slično putovanje i za stočare koji se bave ovčarstvom i kozarstvom, pa za dve godine primera radi za pčelare i druge poljoprivredne proizvođače-kaže Popović.

Pogledajte i reportažu TV Pirot o studijskom putovanju pirotskih stočara.

A.Ć.

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker