Lokalna samouprava

40 miliona dinara za majke i brigu o deci

Ove nedelje Opština Pirot počela je sa isplatom korisnicima dodatnih prava iz oblasti društvene brige o deci, koja se odnose na treće dete u porodici, samohrane roditelje, nezaposlene majke, kao i roditeljski dodatak za prvorođeno dete. U ovoj godini Opština je za ove namene izdvojila oko 40 miliona dinara, koje će isplatiti na osnovu ranije donešenih odluka i rešenja.

opstina (4)I ako su sredstva za ove namene opredeljena budžetom Opštine Pirot za 2014.godinu, još u decembru prošle godine, sa isplatom korisnicima pomenutih prava kasnilo se zbog tehničkih problema, ali najvažnije je da se krenulo sa isplatom i da su problemi otklonjeni.

Isplata za treće dete u porodici i samohrane roditelje je kasnila osam meseci, a isplata nezaposlenim majkama, kao i roditeljski dodatak za prvorođeno dete kasnila je četiri meseca. Sva zaostala plaćanja izvršavaju se ovih dana, i sva prava bi trebala biti isplaćena najkasnije do ponedeljka – izjavila je Pirotskim vestima Nadica Adamović, šef odseka za poslove društvene brige o deci.

Adamovićeva dodaje da je Odlukom Skupštine opštine Pirot opredeljen iznos od 1500 dinara za treće dete u porodici, za samohrane roditelje sa jednim detetom 25oo dinara, sa dva deteta 5000 dinara, odnosno 2500 dinara po detetu. Za nezaposlene majke Opština Pirot izdvaja 30.000 dinara, koje se isplaćuju u 12 jednakih rata, blizancima se isplaćuju 3000 dinara, trojkama 4500 dinara, dok je roditeljski dodatak za prvorođeno dete 8000 dinara.

Osim pomenutih davanja, opština izdvaja i za pomoć pri vantelesnoj oplodnji, nabavku besplatnih udžbenika, užina i brojne druge vidove pomoći pojedinim kategorijama najmlađe populacije.

Teskt i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker