Lokalna samouprava

100 godina košarke u Srbiji – Jedinstvena izložba relikvija srpske košarke u Pirotu. PIROT JE UVEK BIO GRAD KOŠARKE, poručio legendarni “kouč” Svetislav Kari Pešić

U Pirotu je danas u prisustvu selektora A reprezentacije Karija Pešića, potpredsednika KSS-a Dušana Projovića i gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića, na centralnom gradskom trgu, otvorena izložba kakva se retko viđa. Reč je o izložbi povodom 100 godina srpske košarke na kojoj su izloženi brojni predmeti koji su “svedoci” izuzetnih uspeha srpske košarke u vekovnoj istoriji ovog sporta. U centru Pirota izloženi su pehari iz Bormia, za koga je selektor Pešić kazao da mu je lično najdraži, jer je tada pod njegovom palicom legendarna generacija srpskih, tačnije jugoslovenskih,  košarkaša, tada omladinaca, ostvarila istorijski uspeh osvojivši titulu svetskih prvaka u juniorskoj konkurenciji. Ta generacija košarkaša, iz koje su stasale sve same svetske legende ovog sporta, deo priprema provela je i na Planinarskom domu kod Pirota, na Staroj planini.

Vasić: Pamtimo Istanbul, Indijanopolis, evropsko i svetsko zlato!

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, istakao je da je reč o izuzetno važnoj izložbi.

-Svi pamtimo fenomenalne utakmice naše reprezentacije, mnogobrojne uspehe. Mnogo mi je drago što je Kari tu, jer pamtimo i Istanbul, i Indijanopolis i evropsko i svetsko zlato i mnogo drugih uspeha. Čestitam i našim košarkašima kojima je za malo izmakao viši rang takmičenja, ali meni je želja da se što je moguće veći broj dece bavi sportom i košarkom i iz toga ćemo dobiti i nove šampione-kazao je Vasić.

Legendarni KARI PEŠIĆ: PIROT JE UVEK BIO GRAD KOŠARKE

Svetislav Kari Pešić kazao je na otvaranju izložbe da su u Pirotu, na spektakularnoj izložbi, neprocenjivi eksponati iz istorije srpske košarke.

-Pirot je uvek bio grad košarke, proizvodeo je ne zna se kolko dobrih igrača. Jedna od prvih dvorana u Srbiji, ne samo Sokolana, nego i Učiteljska škola, to su bile prve dvorane gde se igrala kvalitetna košarka. Kada je košarka počela prešla sa otvorenih terena i počela da se igra u dvoranama, Pirot je bio prvi ili među prvim gradovima u kome se igrala košarka u dvorani. Pirotska košarka u ovoj godini, nadamo se da će to biti posle Svetskog prvenstva, proslaviti 70 godina košarke u Pirotu, i onda ćemo da pričamo o istoriji, rezultatima, fantastičnim trenerima i rezultatima-poručio je selektor Pešić i dodao da cilj pirotskog sporta treba da bude da se deca motivišu da igraju košarku.

-Pirot je grad koji ima toliko dobrih uslova, i spoljnih terena i dvorana, fantastične uslove za razvoj pre svega košarke ali i drugih sportova. Pirot je među prvim gradovima u kojima se prezentuje ova izložba i na to isto treba da budemo ponosni-kazao je Pešić.

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dušan Projović istakao je zadovljstvo što je danas u Pirotu otvorena ova veoma važna izložba.

-Video sam ovde ljude koji su više od polovine svog života posvetili misiji – razvoju srpske košarke. Velika mi je čast što sam ovde, posebno što sam u gradu odakle je selektor naše reprezentacije. U Pirotu se uvek igrala lepa košarka. Stvarno mi je veliko zadovoljstvo jer ova izložba obavezuje da se dalje radi i ide dobrim putem, a najveća obaveza je prema deci koja su  u velikom broju došla ovde da vide izložbu i ja im želim da sutra budu naši reprezentativci-poručio je potpredsednik Projović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker