Kultura

100 godina dadaizma – izložba radova Danila Mančića

​U prostorijama Narodne biblioteke Pirot u utorak 13. decembra u 20 sati biće otvorena izložba radova pirotskog umetnika Danila Mančića pod nazivom “100 godina dadaizma”.


Naslov izložbe –  100 godina dadaizma treba da ukaže na značaj obeležavanja ovog jubileja i presudan uticaj​ dadaističkog pokreta na stvaralačko mišljenje i slobodu umetničkog izražavanja, delovanja sve do naših dana. Zamisao ove izložbe je da radovi budu ponuđeni kao interventni gradski hepening, događaj, umetničko veče unutar čitaonice Narodne biblioteke Pirot. Kao post-avangardno delo ova izložba će biti postavljena u vidu multimedijalne video instalacije. Kroz animaciju od preko 100 pojedinačnih slika u dadaističkom maniru, poigravanjem sa umetnošću ovi radovi imaju za cilj da ostvare kreativni dijalog, interakciju sa publikom. Asocijativni oblici, slobodne, aluzivne forme nastale su kao proizvod slobodne igre slučaja samog autora i koje tek posredovanjem publike počinju da žive sopstvenim životom autentičnih umetničkuh dela.

Dadaizam je nastao daleke​ 1916.g. u Ciriškom Kabaret Voltaire a njegovi osnivači su: Tristan Tzara i Hugo Ball. Brzo se raširio po ostalim zemljama i zadobio internacionalni značaj, a sa iznenađujućom istrajnošću ostao je do današnjih dana vrlo uticajan umetnički pokret. Oko ovog pokreta okupljaju se i prvi modernisti umetnici: Hans Arp, Max Ernst, Francis Picabia, Marcel Duchamp, Kurt Schwitters i mnogi dr. Dadaizam je odigrao presudnu ulogu u oslobađanju automatizma kao stvaralačkog procesa, odbacivanju svih tradicionalnih pravila u umetnosti u korist slučaja kao kreativnog pristupa nesvesnom. Izvršio je presudan uticaj na sve umetničke pokrete koji su obeležili 20. vek. Javio se i u Srbiji u Beogradu. Dragan Aleksić širio je uticaj Dade u časopisima DADA TANK i DADA JAZZ i pokretom Zenitizam koji je prkosio dekadentnom zapadu i zalagao se za sveopšti preporod umetnosti i društva.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker