Pirotski kuvari sve traženiji u zemlji i inostranstvu

Podelite

Pirotski kuvari, od kojih je većina osnove kulinarstva naučila u Ekonomskoj školi, smeru – kuvar, sve su traženiji u zemlji i inostranstvu. Već sada su brojni pirotski majstori kulinarstva angažovani u elitnim restoranima u Moskvi, Sankt Peterburgu, širom Evrope. Jedan od najtalentovanijih mladih majstora dobre hrane je svakako Bojan Tolić, koji trenutno radi u jednom od najpoznatijih beogradskih restorana “Cross”. 

Tokom svoje karijere bio je i šef pirotske kuhinje restorana “Lorenzo & Cacalamba”, takođe u Beogradu, zatim je bio šef kuhinje u Nišavskoj dolini, a poslednjih nekoliko meseci je šef kuhinje u trenutno jednom od najpopularnijih beogradskih restorana “Cross”.

U razgovoru za Pirotske vesti Bojan kaže da je pre 11 godina svoju karijeru u kulinarstvu započeo u restoranu na Vrelu na Staroj planini. On kaže da je tajna uspeha pirotskih kuvara, osim naravno znanja, i vrhunski kvalitet hrane u Pirotu, odnosno sirovina, mesa, sira, kačkavalja, peglane kobasice i mnogih drugih sastojaka koje pirotski kuvari kada rade negde u zemlji ili inostranstvu, uglavnom nabavljaju iz Pirota.

-Pirot je već izgradio imidž grada gde svi koji dođu očekuju da pojedu nešto dobro. Dok sam bio u “Lorenzzo Cacalamba” imao sam puno gostiju koji su dolazili na naše specijalitete samo zato što su znali da sav materijal nabavljam iz Pirota i da to ne može da bude loše. Naravno, reč je o starim receptima naših baka, modifikovanim naravno u skladu sa modernim zahtevima. Recept čiji sam ja autor a na koga sam najponosniji od brojnih, je svakako grilovani đubek, popularan je izuzetno i staroplaninski gulaš, sarmice u zelju, vinovom listu i punjena paprika svakako su večiti klasici kada je o pirotskoj kuhinji reč-kaže Tolić.

fotografije – lična arhiva Bojana Tolića

Pročitajte i ovo:

 

Kako se mota sarmica od vinovog lista za 4 sekunde?

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1