Pirotski ćilimi u Kan-Kan Zemlji čuda, u SAD-u

Pirotski ćilimovi postali su inspiracija, ali i opsesija, poznatog svetskog umetnika – skulptora Zorana Mojsilova, čije su umetničke instalacije inspirisane šarama pirotskog ćilima postale prava atrakcija među poštovaocima umetnosti u SAD-u.  Nedavno je, kako su Pirotske vesti već pisale, Mojsilov imao izložbe svojih umetničkih instalacija širom SAD-a, u Mineapolisu, Čikagu i drugim metropolama, a njegov najnoviji umetnički projekat, takođe inspirisan šarama pirotskog ćilima, jeste izrada umetničke istalacije u jedinstvenom Kulturnom centru Can Can Wanderland, u Minesoti. O najnovijem projektu ovog svetski poznatog umetnika, koji je poreklom iz sela Vlasi, reportažu je napravila i svetski poznata medijska kuća Fox news.

Kako je Mojsilov kazao Pirotskim vestima, njegova opsesija šarama pirotskog ćilima počela je sasvim slučajno.

-Iz Pirota sam u SAD poneo jedan pirotski ćilim, koga sam odmah okačio u svom domu. Jednoga dana, gledam ja pirotski ćilim, gleda on mene, počeli smo neki dijalog i tako su nastale instalacije inspirisane šarama pirotskog ćilima. 

Za potrebe ovog jedinstvenog kulturnog centra, u kome će svoje radove prezentovati umetnici iz celog sveta, Mojsilov je izradio šank dužine dvadeset metara, koji je ukrašen njegovim instalacijama.

Zoran Mojsilov, fotografije – lična arhiva

2 Komentara

 1. Miki

  13.01.2017. at 13:08

  A kad ce da zavrsi Jabucila?

  • Unapredimo Pirotski Okrug

   25.05.2017. at 06:53

   Kad ga bude udarila inspiracija a i taman da se naviknemo na ovakvog Jabucila da mozemo posle da negodujemo da je “pre bio bolji” jer smo navikli da negodujemo pa da nam udovolji 🙂

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1