Mojsilov: Jabučilo će biti dovoljno završen da se niko više ne “dzveri”

Umetnik svetskog kalibra Zoran Mojsilov, čije su umetničke instalacije izložene širom SAD-a, gde živi i radi, počeo je da radi na završetku skulpture, odnosno umetničke instalacije Jabučilo – u parku na Kaleu u kompleksu srednjovekovne tvrđave Kale, na ulazu u grad. U izjavi Televiziji Pirot rekao je kad se planira završetak novog remek dela.

 

Mojsilov je prethodnih dana krenuo da sklapa krila Jabučila, koja će imati “raspon” od čak šest metara, pravi ih od drveta i metala, a materijal za krila našao je, kada je o drvetu reč, u svom rodnom selu Vlasi. Reč je o drvetu starom nekoliko vekova koje su meštani odbacili, a koje će Mojsilov, ugraditi u skulpturu mitskog konja Jabučila, koga je po legendi jahao Vojvoda Momčilo, po kome se pirotska tvrđava i naziva.


2 Komentara

 1. Istoričar

  27.07.2017. at 16:12

  Gradić izgrađen neko vreme pre bitke na Kosovu,a vojvoda Momčilo poginuo je u bici kod Periteriona 1345 godine. Jedino da je postao vampir, pa da ga je podigao.

 2. Доктур

  08.08.2017. at 14:13

  Какво представљају таја три камика?
  То је требало да буде Јабучило…али..
  -Какво ??
  -Па онада је на мајсторатога изгледа докурчило.
  -Па јес, кој че блска толкаво камење..

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1