IntervjuReportaža

Kameno selo postaje zaštićeno kulturno dobro

Selo Gostuša na Staroj planini koje je poznato i kao Kameno selo zbog činjenice da u gradnji kuća dominira upravo kamen, moglo bi da postane zaštićeno kulturno dobro, tačnije jedinstvena ambijentalna celina.

_DSC2548Na ovom projektu, koga finansira Ministarstvo kulture rade stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša uz pomoć studenata arhitekture iz Niša, koji trenutno rade snimanja na terenu kako bi u potpunosti sačuvali ovu drevnu arhitekturu jedinstvenu u našoj zemlji a po mnogima i u Evropi.

_DSC2559Direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović, inače Piroćanka poreklom, kaže da se na ovom izuzetno zahtevnom i obimnom poslu radi već dve godine.Gostusa 1

-Prošle godine smo snimili dvadesetak objekata, a ove godine nameravamo da snimimo još četrdesetak. Radimo uveliko na pripremi predloga za proglašenje celog sela, zajedno sa pojatama u okolini za ambijentalnu celinu što će kasnije otvoriti mogućnost da se selo sačuva, da se rade mnogobrojni projekti koji će oživeti selo. Reč je o jedinstvenom prirodnom, ali i kulturno-istorijskom ambijentu pa je stoga neophodno da se zadrži i sačuva u autentičnom stanju i da se ta jedinstvena arhitektura očuva. Mi smo selo nakon rekognosciranja još pre četiri ili pet godina preoznali kao ogroman potencijal iz više razloga. Najpre, deo je Parka prirode Stara planina, u blizini je Zavojsko jezero tako da je to izuzetan turistički potencijal, a i opština Pirot je proteklih godina ulagala u izgradnju infrastrukture, odnosno puteva, Svetska banka u opremanje kategorisanih turističkih domaćinstava a i Turistička organizacija Pirot je uključena u korišćenje kapaciteta za seoski turizam-kaže Petrovićeva.

elena vasic petrovivcPo njenim rečima, kada se završi rad na terenu, počeće se sa sređivanjem prikupljene dokumentacije koja će se zatim uputiti republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ali i Narodnoj skupštini na usvajanje.

-Kada čitavo selo bude proglašeno za ambijentalnu celinu mi ćemo imati mogućnost da se selo dalje razvija, da se ulaže u njega, da se prave mnogi projekti, sređivanje škole koja je u lošem stanju, crkve i na taj način bi se pomoglo ljudima koji su već krenuli u oživljavanje sela-kaže Petrovićeva.

U prošloj i ovoj godini Ministarstvo kulture je u ovaj projekat uložilo 2,3 miliona dinara.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

3 Comments

  1. Nije samo selo gostusa kameno selo, ima ojs sela u pirotskom kraju sa takvim ambijentima ali verovatno nema ko da pokrene projekte za ostala sela, kao sto jedna lasta ne cini prolece tako ni jedno selo ne cini bas ovaj kraj turistickim centrom juzne srbije,ima posla za mnogo ljude samo ih treba usmeriti i napraviri vise sela za turizam, sta je sa selom pokovenik, koje je mnogo blize pirotu, pristupacnije, a nista ne zaostaje za gostusom , cak je i atraktivnije za turiste , alo tamo nema asfaltnog puta, niti je sta ulozenoi u njega, selo je po povrsini i broju kuca vece od gostuse, cak je i pre trideset godina imalo prvu seosku ambulantu u selima srecnjeg visoka kada jos zavojsko jezero nije ni potojalo, ali i ta ambulanta je od tada samo propada i odavno u nju nije usao ni jedan lekar. razmislite malo o ovome , onaj kome je stara Planina i Pirot sa okolinom u srcu mora da razmislja malo sire a ne samo o jendom selu, sta ce te uraditi kad u gostusi dodje deset turuista i vrati se 5 stanovnika a ostala sela koja su vec pusta bice pustinje u pravom smislu te reci. U selu Bela neznam da li ima deset stanovnika, u pokreveniku mozda dvadeset a bilo ih je bogami pre dvadesetak godina podosta.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de