Biseri Stare planineReportaža

Carstvo vodopada na Staroj planini

Na oko sedam kilometara iznad najudaljenijeg staroplaninskog sela Topli Do, ispod samog Midžora, Krova Srbije, nalazi se pravo carstvo vodopada gde na svega nekoliko kvadratnih kilometara ima između deset i dvadeset vodopada od kojih je svakako najveći Kaluđerski skok, koji je visok čak 232 metra, i najviši je vodopad u Srbiji.

_DSC2354_resize

Ovaj bajkoviti predeo do skora je bio poznat samo meštanima Toplog Dola. Do jedinstvenog Carstva vodopada najlakše je doći u rano proleće kada vegetacija nije krenula punom snagom, dok je kasnije tokom leta zbog bujne vegetacije izuzetno teško probiti se do ovog jedinstvenog bisera prirode. Ovi vodopadi su najatraktivniji upravo tokom proleća dok se tope snegovi sa Midžora.

_DSC2408_resize

Ovog vikenda sliv Kaluđerske reke posetila je grupa od tridesetak planinara iz Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota i “Caribrod” iz Dimitrovgrada.

 

_DSC2576_resize

Licencirani planinarski vodič iz PK “Vidlič” Robert Ilić kaže za Pirotske vesti da je za ovakav poduhvat potrebno izdvojiti ceo dan.

 -Do njega se dolazi delom probijajući se i kroz veoma strme i rizične useke i najnepristupačnije predele Stare planine, kroz koje je moguće probiti se samo u doba kada još nema mnogo vegetacije, odnosno u rano proleće. S proleća, kada se ovde još topi sneg sa najviših delova Stare planine, vodopada ovde ima koliko hoćete. Samo na ovom malom prostoru, imajući u vidu ogromno prostranstvo Stare planine, videli smo između deset i dvadeset vodopada visine od tridesetak metara pa naviše. Ceo ovaj neverovatni predeo nalazi se na nadmorskoj visini većoj od 1.600 metara, a ovde snega još ima. Čak u podnožju vodopada u usecima ima naslaga snega od tri do četiri metra- kaže Ilić.

_DSC2702_resize

 

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker