Kako se mota sarmica od vinovog lista za 4 sekunde?
Pirotski poznati kuvar Bojan Tolić, koji već pet godina radi u jednom od najpoznatijih beogradskih restorana “Lorenco Kakalamba”, u svojoj dosadašnjoj karijeri, kako kaže, zamotao je preko 100.000 sarmica, a za motanje jedne sarmice od vinovog lista potrebno mu je svega četiri sekunde.
Svoju neverovatnu tehniku Bojan je demonstrirao specijalno za Pirotske vesti.
-Osam godina se bavim kulinarstvom, a samo u restoranu “Lorenco Kakalamba” za pet godina koliko radim, svakodnevno motam po 70-80 sarmica, što znači da sam do sada, po nekoj gruboj računici, namotao najmanje 100.000 sarmica-kaže Tolić za Pirotske vesti.
“Lorenco Kakalamba” jedan je od najpoznatijih i najprestižnijih beogradskih restorana, a poznat je upravo po pirotskoj kuhinji, po izvanrednom pirotskom roštilju, sarmicama od vinovog lista, punjenim paprikama, pirotskoj jagnjetini, siru, kačkavalju i drugim pirotskim specijalitetima.
Za pripremu tradicionalnih pirotskih specijaliteta zadužen je upravo Bojan Tolić, koji je i šef pirotske kuhinje u ovom restoranu, jednom od tri najbolja i najpopularnija u prestonici.
-Osim sarmica, koje naši gosti prosto obožavaju, veoma su tražene i punjene paprike, pirotska jagnjetina, mućkalica, grilovani đubek, staroplaninski gulaš i mnogi drugi specijaliteti. Osim Beograđana i stranaca, restoran posećuju i Piroćanci koji žive i rade u Beogradu ili u inostranstvu, poput poznatog fudbalskog internacionalca iz Pirota Nikole Đurđića, ali i brojne poznate ličnosti iz svih oblasti, od političara do muzičara i umetnika-kaže Tolić.
Pirotsku kuhinju restoran “Lorenco Kakalamba” prezentovao je veoma uspešno nedavno i na velikoj izložbi “Expo sajam” koja je održana u Milanu, Italiji.