Reportaža

Treća generacija pirotske porodice Surlandžis stara se o Grčkom vojničkom groblju na Metiljavici

Treća generacija poznate i cenjene pirotske porodice Surlandžis brine o jedinom grčkom groblju u Srbiji – Grčkom vojničkom groblju u Pirotu, na mestu Metiljavica.

surlandžis porodica pirot

Bezmalo pola veka, brigu o Grčkom vojničkom groblju, kojim dominira monumentalni spomenik u obliku slova T visok preko 10 metara, napravljen od grčkog mermera, vodi pirotska familija Surlandžis.

Nakon Ekaterine Levandis Stanković, koja je zaslužna za formiranje groblja, 1973. godine, nakon njene smrti, brigu o kompleksu preuzima porodica Surlandžis.

grcko groblje

-Ovo je za našu familiju velika čast i obaveza. Najpre je, nakon Ekaterine Levandis Stanković, tačnije nakon njene smrti, odlukom ambasade Grčke, brigu o groblju preuzela moja majka Radmila Surlandžis, nakon nje, nastavili smo sa ovim poslom moj mlađi brat Zoran i ja. Trenutno treća generacija familije Surlandžis brine o groblju. To su moj sin Milan i sin mog mlađeg brata – Miša, koji inače živi u Beogradu i zadužen je uglavnom za kontakte sa ambasadom Grčke-kaže Jovan za Pirotske vesti.

Po njegovim rečima, održavanje spomeničkog kompleksa pomaže ambasada Grčke, kako redovno održavanje, tako i veće radove na održavanju ovog kompleksa.

Zemljište na kome se nalazi kompleks Grčkog vojničkog groblja, državi Grčkoj, poklonio je Grad Pirot, pa je praktično reč o grčkoj teritoriji.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker