Gradska hronika

Sirevi sa začinima i pirotski kačkavalj među najprodavanijim proizvodima na Sajmu

U sportskoj hali Kej svoje proizvode izložilo je  preko 20 mlekara i poljoprivrednih gazdinstava. Posetioci su mogli da degustiraju razne vrste  sireva, kačkavalja, mlečne prerađevine i druge originalne  poljoprivredne proizvode.

Među izlagačima sireva bilo je i poljoprivredno gazdinstvo “Manastir Sukovo”.  Manastir Presvete Bogorodice u Sukovu  ima svoju farmu krava i  svoju mlekaru u kojoj monasi proizvode kačkavalj i različite vrste sireva.

U mlekari manastira dnevno se preradi oko 200 litara mleka a proizvodi sa ovog gazdinstva prodaju se širom Srbije. „Trudimo se da malo promenimo priču i da uvedemo neke zanimljive proizvode, poput ovih sireva sa raznim začinima. Imamo narudžbine iz cele Srbije“ – kaže, Mile Cvetković, radnik u mlekari poljoprivrednog gazdinastva  “Manastir Sukovo”.

Iz Sukova je i PG Mladenov Lela, koje se bavi proizvodnjom sireva i proizvoda od mleka. Na ovom gazdinstvu dnevno se preradi oko 500 litara mleka. „ Imamo 40 krava i denvno pravimo oko 80 kilograma sira. Prodaja ide dobro, juče smo prodali 300 kilograma sira, danas malo manje ali smo jako zadovoljni“ – kaže Lela Mladenov, vlasnica gazdinstva.

Sir i prerađevine od mleka prodavale su se na Sajmu po najrazličitijim cenama u zavisnosti od starosti i vrste sira.

Jedan od najtraženijih proizvoda i ove godine bio je kačkavalj. I ovaj proizvod, po kome je pirotski kraj postao nadaleko poznat, mogao se naći u raznim varijantama, od različitih proizvođača i različitih vrsta mleka.

Prodavci su zadovoljni, kažu da je ovogodišnji sajam jedan od najuspešnijih i najmasovnijih. Isto tvrde i kupci od kojih većina dolazi iz susedne Bugarske, da je ove godine ponuda na štandovima bila najbogatija.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker