Lidija Jelisavčić Ćirić na Salonu knjige i grafike u Pirotu

Podelite

Sutra će u okviru Salona knjige i grafike u Pirotu biti održana promicija zbirke priča beogradske autorke Lidije Jelisavčić Ćirić. Reč je o knjizi Bez “Dragi moji”, koja je ugledala svetlost dana u izdanju Izdavačke kuće “Solaris” iz Novog Sada.

Promocija je zakazana za utorak u 18 sati, a o knjizi će umesto najavljene Anamarije Milovanović govoriti Saša Adamović, profesor istorije.

Nakon čitalačkoj publici dobro poznatih naslova  – romana “Rekvijem za jedan dan” i zbirke pesama “Kabanica za suze”, Lidija Ćirić objavila je prošle godine zbirku priča Bez “Dragi moji”.

Radi se o delu koje na još ogoljenijiji i eksplicitniji način od prva dva njena ostvarenja, oslikava sve emotivne i egzistencijalne uzlete i padove s kojima se suočava žena u srpskom društvu.

“Ukštanje različitih tematskih rukavaca (porodica, žene, muškarci, brak, rat, politika, život u Srbiji pre i posle petog oktobra, bombardovanje) a nad kojima je uvek natkriljen eros u najogoljenijem vidu, omogućava čitaocu da iz teksta Lidije Ćirić konstruiše stvarnost novu i svoju. To je jedna postmoderna  galerija muškaraca i žena, povest urbane svakodnevice.  To nisu  priče za “laku noć velika deco”, nego priče za “dobro jutro mali ljudi”, priče protiv ustajalog života i licemerja naše epohe, našeg podneblja”, napisao je o ovoj knjizi pisac Milivoje Mlađenović.

Preporučujući knjigu Igor Perišić ističe:

“Prividno antifeministkinja, a zapravo postfeministkinja, Lidija Jelisavčić Ćirić u svojim provokativnim pričama ume da žari i pali seksi diskursom, ali i da bude smerna učiteljica porodičnih vrednosti. U svakom slučaju bez pardona, bez kompromisa sa književnim establišmentom, ona udara – kako bi rekao Rambo Amadeus – šakom u (čitalačku) glavu.”

Poznata književnica Dragana V. Todoreskov o knjizi Lidije Ćirić kaže:

-Naravno da je Lila najveća čuburska sila! Njena hronika urbanog i onog drugog Beograda, kojeg nastanjuju ljaljanke i druge prestoničke kreature, ne zna za milost, ne zna za poštedu, ne zna za gard, baš kao što ne zna ni za licemerje. U novoj zbirci priča, zbirci veštih i nadasve sočnih i duhovitih provokacija, maske se skidaju, oružja polažu (i u doslovnom smislu), a potpetice izuvaju. Autorka, maher za vanredne situacije, sveprisutna i sa svima i svačim (zašto ne reći i svačijom i svačijim) upoznata, iznosi pred čitaoce ogoljene istine o ljubavi i seksu, o skandalima i aferama, o pijanstvima i kafanama, samo- i drugim ubistvima i sahranama, maminim sinovima i prerano zadevojčenim tatinim mezimicama. I dok te njena manipulativna naratorka uvlači u svet stranputica i poroka, shvataš da si se vezao za ove čudake i čudakinje, luzere i pozere, uviđaš da taj isti svet nastanjuje jedan stabilan etički kodeks, koji se može shvatiti kao lični (Kad vam Kili kaže), kao čuburski, ali i kao opšteprimenjivi. Jedno je izvesno: Ćirička je iz knjige u knjigu sve izazovnija, brutalnija i beskompromisnija-zaključuje Dragana Todoreskov.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1