Priče starog Pirota: Humanost uvek krasila Piroćance

Siromašni đaci pirotske osnovne škole 1931. godine slikani su u novoj odeći koja je obezbeđena od novčanih priloga samih građana, a na inicijativu lokalnog odbora Crvenog krsta. Predsednik ove organizacije bio je tada znameniti pirotski doktor Dušan Stevčić a veliki dobrotvori Kolo srpskih sestara, Uprava radničke škole, Kolo devojaka, Pevačko društvo „Momčilo“, Sportski klub i naročito, Aleksa Rančić, težak iz obližnje Trnjane.

Te godine odbor je razdelio i pomoć žrtvama terorističkog napada iz 1928. u kome je poginulo dvoje a ranjeno preko dvadeset lica od bačenih bombi u Nacionalu i ispred samog hotela. Ostalo je zabeleženo da je iste 1931. pirotski odbor sakupio prilog od 9.000 dinara za postradale od poplave u Francuskoj.

Željko Perović

U saradnji sa Pirotskim vestima, autor izuzetno vredne knjige Pisma iz Malog Jerusalima Željko Perović, u narednom periodu objavljivaće upravo na portalu Pirotske vesti javnosti nepoznate, ali izuzetno zanimljive priče iz starih crkvenih arhiva. Osim delova pomenute knjige, objavljivaće se i priče o, javnosti malo poznatim događajima i ličnostima iz istorije Pirota. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1