Pirot kroz vekove

Priča o PREKOOKEANSKOM BRODU PIROT, njegovom prvom putovanju, porinuću, opremanju!

Malo je poznato da je Pirot “imao” prekookeanski broj koji je nosio ime našeg grada. Reč je o brodu koji je napravljen u Brodogradilištu u Rijeci, a njegovo prvo putovanje je za destinaciju imalo Džakartu u Indoneziji, kaže direktor Istorijskog arhiva Pirot Davor Lazarević.

 

 

-Prateći stare fotografije koje se čuvaju u fondu Kristifora Živkovića Cikana, došli smo do veoma interesantnog podatka da je sredinom 1950-ih,  Brodogradilištu 3. maj u Rijeci izgrađen motorni prekokeanski brod koji je nosio naziv Pirot.  Prateći tekstove objavljene u tadašnjem nedeljniku Sloboda, otkrili smo zanimljive podatke o dimenzijama tog broda i njegovom prvom putovanju. Kao što se vidi u podacima, brod je bio težak 1.500 tona, širok 10 metara, širok 12 i visok 7 metara. Njegovo svečano porinuće u Jadranskom moru bilo je 1. avgusta 1956. godine u prisustvu visoke delegacije Grada Pirota, koju je predvodio tadašnji predsednik opštine Milisav Nikolić. Brod Pirot porinut je 1. avgusta 1956. godine, ali i nakon toga nastavljeno je dalje njegovo opremanje. Opremljene su prostorije na palubi, izgrađeni saloni za posadu i do maja 1957. godine brod je bio potpuno završen i spreman za prvo putovanje. sa svojom prvom flotom. Na velikoj svečanosti, koja je održana 18. maja 1957. godine ponovo je bila prisutna delegacija Pirota, koju je predvodio predsednik opštine Milisav Nikolić, koji je tada održao svečanu besedu kao kum, tj. predstavnik grada koji je bio zadužen za ime broda. Nakon ceremonije, brod je krenuo na svoje prvo prekookeansko putovanje. Njegova prva stanica bila je u Trstu, zatim Venecija, a prvo putovanje broj Pirot okončao je u dalekoj Indoneziji, tačnije u gradu Džakarti-kaže Lazarević.

Fotografija Kristifora Živkovića Cikana, deo fundusa Istorijskog arhiva Pirot

Na podovima pirotski ćilimovi, mogao da se proba i pirotski kačkavalj. Na zidovima slike sa motivima starog Pirota

Po Lazarevićevim rečima, ovaj brod bio je i svojevrsna putujuća izložba o gradu čije je ime nosio.

-Svi saloni na brodu bili su tako raspoređeni da je na podu bila pirotski ćilim, a tu su bile fotografije ili umetničke slike sa motivima starog Pirota. Posebna atrakcija je bio veliki salon u kome se u jednom uglu nalazila mala improvizovana prostorija sa ćilimarskim razbojem, a u drugom delu salona bio je sto za kojim su putnici mogli da se posluže čuvenim pirotskim kačkavaljem. Nakon raspada SFRJ, više, nažalost, nemamo informacija šta se dalje dešavalo sa ovim brodom-kaže Lazarević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker