Gradska hronika

Predlozi mera koje mogu doprineti smanjenju nasilja nad ženama u lokalnoj zajednici

Unapređenje socijalne politike i predlozi mera koji bi doprineli smanjenju nasilja nad ženama u lokalnoj zajednici, bila je tema sastanka direktorke  Centra za socijalni rad i Udruženja žena „Lav“ sa predsednikom Privremenog organa, Vladanom Vasićem, kome  su predočeni rezultati istraživanja do kojih se došlo tokom realizacije projekta „Ćutanje nije rešenje“. Vasić je istakao da je unapređenje socijalne politike jedan od prioriteta i da je važno da svi građani dobiju kvalitetne usluge socijalne zaštite kao i da žene moraju biti zaštićene od nasilja.

Tokom projekta, kroz radionice i fokus grupe, iskristalisale su se   potrebe i stavovi žena koje žive u gradu i selima na teritoriji grada Pirota. Gradonačelniku su predstavljeni  zaključci o  merama i aktivnostima koje bi  bile adekvatne u cilju smanjenja nasilja u lokalnoj zajednici. Projektom je obuhvaćeno oko 200 žena pretežno iz ruralnih sredina od kojih se većina izjašnjava o nasilju kao o pojavi koja im nije strana. Četvrtina  učesnica projekta je lično doživela i trpi neki oblik nasilja (najčešće fizičko ili psihološko) a dve četvrtine žena ima saznanja o ovoj pojavi odnosno da neko u njihovom bližem ili daljem okruženju trpi nasilje dok se jedna četvrtina žena izjasnila da nema saznanja o nasilju ali da bi volele da imaju informacije o tome kako da reaguju u slučaju da se direktno ili indirektno suoče sa ovom pojavom.

Predlozi koji su dostavljeni predsedniku mr Vladanu Vasiću  poslužiće za kreiranje predloga mera koje mogu doprineti poboljšanju kvaliteta usluga socijalne zaštite, naročito u pogledu smanjenja  nasilja nad ženama.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker