Gradska hronika

Pirot je jedan od pet gradova u Srbiji u kojima se formira Savet za pravdu po meri čoveka

U prostorijama Osnovnog Suda u Pirotu održan je sastanak u cilju uspostavljanja Savet za pravdu po meri čoveka, u cilju unapređenja transparentnosti pravosuđa, uspostavljanja dijaloga, značajnijeg javnog učešća i davanja doprinosa radu pravosudnih insistucija i približavanja istih građanima, a u okviru projekta “Pravda za sve” podržanog od strane USAID u saradnji sa Forumom sudija. Savet za pravdu po meri čoveka čine predstavnici Osnovnog i Višeg suda, tužilaštva, policije, Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanja i organizacija civilnog društva. 

Nebojša Đuričić predsednik UO Foruma sudija Srbije, ističe da je ideja formiranja Saveta uspostavljanje bolje komunikacije između pravosudnih institucija odnosno suda i tužilaštva i drugih institucija kao što su centri za socijalni rad, Nacionalna služba za zapošljavanje i nevladine organizacije  jer je cilj samog projekta bolji pristup pravdi ranjivih i mrginalizovanih društvenih grupa kao i bolja komunikacija između suda sa lokalnom zajednicom. Cilj je da se približe pravosudne institucije samim građanima.

Pored Pirota, Savet za pravdu po meri čoveka formiran je u Požegi i  Somboru, za sutra je zakazan sastanak i formiranje Saveta u Nišu a naredne nedelje u Vršcu.  “Ideja je da u različitim sredinama u Srbiji pokušamo da uspostavimo Savet koji nema neku strogo definisanu strukturu kao niti unapred definisane  teme kojima će se Savet baviti. Počećemo od tema koje su interesantne građanima  kao što je pristup sudu, fizički  i pravni problemi koje građani imaju” – kaže Nebojša Đuričić predsednik UO Foruma sudija Srbije.

U okviru projekta u Pirotu se sprovodi istraživanje koje je usmereno na građane koji imaju dodira sa sudom da daju svoje mišljenje. Đuričić ističe da načelno postoji stav da ljudi nemaju poverenje u pravosuđe ali da taj stav grade i oni koji nisu imali nikakav kontakt sa sudom.  Anketa će biti sprovedena na početku projekta ali će biti ponovljena i u  kasnijim fazama kako bi se pratio napredak odnosno promene tokom realizacije ovog petogodišnjeg proijekta.

Predsednica  Osnovnog suda u Pirotu, Jasmina Jovanović  istakla je da će Savet za pravdu po meri čoveka približiti pravosudne institucije običnim građanima i da veruje da su svi članovi Saveta motivisani da  daju svoj doprinos u radu ovog tela.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker