Uskoro izrada prostornog plana Specijalnog rezervata prirode Jerma

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode Jerma, koji obuhvata delove teritorije Grada Pirota i opština Dimitrovgrad i Babušnica.

Ovaj rezervat svrstan je Regionalnim prostornim planom za područje Nišavskog, Topličkog i Pirotskog upravnog okruga u područja prirodnih vrednosti i veoma kvalitetne životne sredine, sa manastirom Poganovo koji je proglašen kulturnim dobrom velikog značaja i čija okolina je predložena za zaštitu.

Vizija i dugoročni cilj donošenja plana je da se obezbede prostorni uslovi za ostvarenje posebne namene ovog područja, odnosno za zaštitu i uređenje Specijalnog rezervata prirode Jerma, zaštićenog područja prve kategorije od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Prostorni plan područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode Jerma sadržaće detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja prema utvrđenom režimu zaštite pojedinih prirodnih celina.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je maj 2018. godine, a okvirna procena sredstava za izradu Prostornog plana, koja obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi 9 miliona dinara sa PDV-om.

Tekst: Ekapija

Foto: Igor Đorđević

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1