Gradska hronika

Nepripremljeno ogrevno drvo i stari šporeti u najvećoj meri utiču na zagađenje vazduha u Pirotu

U okviru projekta „Bolja energija“ koji se realizuje u saradnji sa USAID-om sačinjen je  Katastar individualnih ložišta na osnovu koga će se definisati dalji koraci i mere u cilju smanjenja zagađenja vazduha u Pirotu. Katastar je potvrdio pretpostavke da je dominantini energent koji se koristi u domaćinstvima ogrevno drvo i da građani  od toplotnih uređaja uglavnom poseduju klasične peći na drva koje su u proseku stare petnaestak godina.

Pored stanja uređaja na zagađenje vazduha u gradu bitno utiče  i sam energent koji se nabavlja u proseku u drugoj polovinji leta i početkom jeseni što značajno doprinosi zagađenju jer zbog većeg procenta vlažnosti drvo ne sagoreva u potpunosti, kaže gradski energetski menadžer, Bojan Ivković.

Prema  podacima sa poslednjeg popisa u Pirotu  ima oko 15.000 domaćinstava a popisom u cilju izrade Katastra individualnih ložišta obuhvaćeno je oko 12.000 domaćinstava. U narednoj fazi projekta planirana je detaljna analiza podataka, pretpostavljanje određenih mera, njihovo planiranje i njihovo sprovođenje.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker