Lokalna samouprava

Nastavak saradnje sa Helpom i drugi ciklus podrške – Preko 100.000 evra za pokretanje i unapređenje biznis ideja u Pirotu

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, potpisao je aneks ugovora o saradnji sa Helpom u okviru regionalnog programa „Inkluzija i ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana“ koji se realizuje uz podršku nemačke vlade i sufinasira sredstvima loklane samouprave.  Help je u Pirotu prisutan od 2005. godine, do sada je realizovano 16 projekata i podržano opremom više od 500 mikro i malih biznisa. Ukupna vrednost donirane opreme iznosi 1,6 miliona evra od čega je Grad Pirot finansirao više od 20 procenata.

Aneks ugovora potpisali su gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić i šef kancelarije Helpa u Nišu, Sanja Mitić. Planirana je podrška za još najmanje 10 novih mikrobiznisa grantom u opremi prosečne vrednosti od 3.000 evra čime ukupan broj grantova u okviru projekta u Pirotu iznosi najmanje 35 mikro i malih biznisa. Prednost će imati inovativne poslovne ideje koje uzimaju u obzir zaštitu životne sredine.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić podsetio je da je saradnja sa Helpom počela još 2005. godine. „Tada sam se pitao da li će ljudi u Pirotu prepoznati ovakve konkurse i kakav će biti odziv, na svu sreću, iz godine u godinu je interesovanje bilo sve veće. Do sada smo više od 500 korisnika podržali bespovratnim subvencijama, imali smo i obuke i druge vrste podrške. Prošle godine je 25 korisnika dobilo podršku za pokretanje mikro biznisa i za unapređenje poslovanja već započetih biznisa. To su bespovratna sredstva u visini od 75.000 evra od čega je Grad izdvojio 30.000 evra. U ovom ciklusu će biti podržano još 10 biznis ideja“ – rekao je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. On je ukazao na dobre primere preduzetnika koji započinju biznis programom Helpa a onda razvijaju i unapređuju svoje ideje programima podrške grada Pirota ili drugih donatora.

Sanja Mitić, šefica kancelarije Helpa u Nišu  podsetila je da je u prehodnoj fazi bilo podržano 13 muškaraca i 12 žena preduzetnica a 9 korisnika bilo je mlađe od 35 godina. „Svi su opremljeni opremom koja im je potrebna za započinjanje ili proširenje biznisa. Za  10 korisnika koji će biti podržano novim konkursom  obezbeđeno je 105.000 evra a učešće grada Pirota je 42.000 evra” – kaže šefica kancelarije Helpa u Nišu.

Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj istakao je da je saradnja sa Helpom u prethodnoj godini bila izuzetna. „Mi koji smo na prvoj liniji saradnje sa krajnjim korisnicima znamo koliko im ovakva podrška znači i kroz ovaj projakat ali kroz čitav niz mera i projekata koje grad Pirot ima u cilju razvoja preduzetništva i poslovnog ambijenta na teritoriji grada. Zahvaljujući tim merama u poslednjih 10 godina uspeli smo da povećamo broj aktivnih privrednih društava za 32%. Pre deset godina nismo imali ni jednu meru a sada ih imamo desetak koje direktno podstiču privredu i poslovanje“ – rekao je, Nenad Petrović iz KLER-a.

Informativna kampanja za novi konkurs Helpa biće održana  28. februara i 1. marta od 11 sati u svečanoj sali Gradske uprave.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker