Gradska hronika

Meštani Krupca protestuju povodom situacije i mera koje se primenjuju nakon pojave afričke kuge

Meštani sela Krupac treći dan kako protestuju protiv uništavanja svinja i lokacije za zakopavanje eutaniziranih životinja. Takođe traži se odgovor na pitanja zašto se uništavaju i zdravstveno ispravne svinje, zašto meštani sela nisu konsultovani prilikom donošenja odluka, i traži se da se već zakopane životinje eshumiraju i prebace na drugu lokaciju. 

Lokaciju za zakopavanje eutaniziranih životinja odredilo je Odeljenje za urbanizam i komunalne delatnosti Gradske uprave Pirot, a na osnovu naloga republičke veterinarske inspekcije i zaključka okružnog Štaba za vanredne situacije.

– Nakon sastanak okružnog Štaba za vanredne situacije dobili smo nalog za određivanje lokacije i određivanje izvršioca posla. S obzirom da je tražena lokacija morala biti u zaraženom području, izabrana je parcela površine od oko 2 hektara u državnoj svojini, pašnjak pete kategorije, pored pristupnog puta, 800 do 1000 metara od zadnje kuće u selu, i van vodotokova, kao i van svih planova sanitarne zaštite- rekao je medijima Zoran Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam i komunalne delatnosti.

Video – Grad Pirot

Na pitanje i primedbe meštana da se kopanje vrši na nepropisnoj dubini, Krstić je ponovio da akcijom rukovodi republička veterinarska inspkcija, i da se uz njihov nadzor vrše sve aktivnosti, pa i kopanje eutaniziranih životinja, tako da sva pitanja oko procesa klanja i eutanazije moraju da se postave njima, kako bi dobili odgovore.

Pravi se geografska “tampon” zona u nekoliko pirotskih i dimitrovgradskih sela kako bi se sprečila mogućnost prenošenja virusa afričke kuge sa divljih na domaće svinje

Miroljub Marjanović, rukovodilac Regionalnog kriznog centra za suzbijanje afričke kuge svinja Niš kazao je u izjavi za TV Pirot da je reč o merama koje podrazumevaju pravljenje svojevrsne tampon zone u nekoliko pirotskih sela gde neće biti domaćih svinja na taj način što će domaće svinje obeležiti i slati u najbližu klanicu, a kako bi se sprečila mogućnost da se virus sa divljih prenese na domaće svinje, što bi imalo nesagledive posledice.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker